Economie

Corona-update: bankbiljetten in quarantaine, recessie in Italië

09 maart 2020 12:23 Aangepast: 09 maart 2020 15:10
Bankbiljetten gaan in quarantaine, bitcoin beleeft een koersval. Beeld © GettyImages

De uitbraak van het coronavirus heeft flinke impact op de wereldeconomie. De olieprijs daalt hard, beleggers vrezen een recessie en banken laten hun personeel massaal thuiswerken. De laatste ontwikkelingen op een rij.

De AEX-index begint de week met een flink verlies. Kort na opening stond de beurs in Amsterdam 7,5 procent lager op 492 punten. De grootste verliezer was Shell: dit fonds daalde bijna 22 procent. Inmiddels krabbelt de beurs weer wat op.

Tegelijkertijd keldert de olieprijs vandaag extreem hard. Een vat Noordzeeolie is vandaag 26 procent goedkoper geworden, Amerikaanse olie gaat zelfs voor 30 procent minder van de hand.

Koersval voor crypto

Ook de koers van virtuele munten daalt hard. Zo zakte bitcoin van ruim 9100 dollar (8000 euro) zaterdag naar minder dan 8000 dollar op maandag. Dat blijkt uit gegevens van Coinmarketcap, een site die verschillende cryptobeurzen in de gaten houdt.

Dat komt door dalende olieprijzen en onzekerheid over de gevolgen van het coronavirus, schrijft persbureau Bloomberg. Het is de grootste daling in een half jaar.

Ook cryptomunten ethereum, bitcoin cash en litecoin verloren sinds zaterdag zo'n 20 procent van hun waarde.

Fysiek geld in quarantaine

Amerikaanse bankbiljetten die gebruikt zijn in Azië, moeten minimaal 7 tot 60 dagen in quarantaine. Pas daarna komen ze weer in omloop in de Verenigde Staten.

In Zuid-Korea gaan zelfs alle bankbiljetten in quarantaine. De centrale bank houdt briefgeld twee weken apart voordat biljetten in circulatie komen. Sommige worden zelfs verbrand om besmetting met het coronavirus tegen te gaan.

Thuiswerk-oefening bij de ECB

Bijna alle 3700 medewerkers van de Europese Centrale Bank (ECB) werken vandaag vanuit huis. De bank bereidt zich op deze manier voor op het scenario dat het kantoor in Frankfurt moet sluiten vanwege het coronavirus.

"We hebben genoeg techniek om op grote schaal op afstand te werken", zei de woordvoerder zondag. "Maandag 9 maart testen we uit voorzorg onze infrastructuur. Medewerkers doen vast ervaring op met thuiswerken, zodat we er klaar voor zijn als het nodig is."

Naar verwachting komt de ECB president Christine Lagarde donderdag met maatregelen om de economie te ondersteunen.

Maatregelen bij Nederlandse banken

Ook Nederlandse banken nemen maatregelen. Een deel van het personeel van Rabobank mag voorlopig absoluut niet meer naar het hoofdkantoor komen in Utrecht. Mensen die afgelopen week hebben getest of kritieke taken van de bank ook op afstand uitgevoerd kunnen worden, worden nu geacht geen fysiek contact meer te hebben met collega's.

ING verplaatste met dezelfde reden eerder al een handvol mensen op kritieke afdelingen naar andere locaties. Ook bij ABN Amro zijn teams opgesplitst: een deel werkt thuis, een deel op kantoor.

Nederlandse economische groei halveert

Rabobank voorspelt dat de wereldeconomie dit jaar een flinke klap krijgt. De economische groeit halveert in elk geval, zelfs als Covid-19 niet verder verspreidt. In dat scenario groeit de wereldeconomie nog met 1,6 procent. Als de virusuitbraak een pandemie wordt, blijft er nauwelijks groei over.

Ook de groei in Nederland valt flink tegen. De verwachte groei halveert van 1,4 procent voor 2020, naar 0,7 procent. Dat is nog in het beste geval, ofwel: als het lukt om de virusuitbraak te beperken. Groeit de corona-uitbraak uit tot pandemie, dan krimpt onze economie waarschijnlijk met -0,2 procent. 

Recessie voor Italië

Italië is momenteel harder getroffen door de coronacrisis dan welk ander land ook in Europa. Het aantal doden steeg zondag in Italië naar 366 en het totale aantal besmettingsgevallen met 25 procent naar 7375. Rabobank-economen verwachten dat het virus de economie dit kwartaal in een recessie duwt.

Om de verspreiding van het virus in toom te houden, voerde de regering dit weekend quarantaine in voor Noord-Italië. Dat is de regio van het land waar het economische zwaartepunt ligt, inclusief de financiële hoofdstad Milaan.

Om de economische impact te compenseren, verhoogt de regering zijn uitgaven. Minister van Economie Zaken Roberto Gualtieri heeft vorige week ongeveer 7,5 miljard euro toegezegd om de economische gevolgen van de grootste uitbraak van het coronavirus op te vangen. Het Italiaanse begrotingstekort stijgt zo van 2,2 procent naar 2,5 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Noord-Italië op slot: economische klap voor de regio, maar handel gaat door

Frankrijk: nauwelijks groei

De Franse economie zal nauwelijks groeien dit kwartaal. Dat verwacht de centrale bank van Frankrijk. De groeiverwachting dit kwartaal daalt van 0,3 procent naar 0,1 procent, schrijft persbureau Bloomberg.

Het ging dus al niet zo goed in de op een na grootste economie van Europa. Franse werknemers staken namelijk al maanden. Wat begon als acties tegen pensioenplannen, is uitgegroeid tot een algeheel protest tegen de sociale omstandigheden in Frankrijk.

Duitsland: investeringen en deeltijd-ww

De Duitse regering investeert 12,4 miljard euro extra tussen 2021 en 2024 om de schade van het coronavirus te beperken. De regels voor werktijdverkorting worden soepeler. Zo kunnen bedrijven die zwaar geraakt worden makkelijker deeltijd-ww aan te vragen voor hun personeel.

Dit houdt in dat grote bedrijven die zwaar getroffen zijn subsidie krijgen als ze tijdelijk mensen naar huis moeten sturen. Denk bijvoorbeeld aan luchtvaartmaatschappij Lufthansa.

Verenigde Staten

Volgens bronnen van persbureau Bloomberg komt de Amerikaanse regering binnenkort met maatregelen om de economische en sociale impact van het coronavirus te beperken. Afgelopen weekend werkten ambtenaren aan een voorstel.

Welke maatregelen aangenomen worden en wanneer ze dan ingaan, is nog niet bekend. Bloomberg verwacht dat de regering eerst zieke burgers zal helpen en daarna stimuleringsmaatregelen invoert voor bedrijven, zoals betaald ziekteverlof voor werknemers.

Afgelopen vrijdag voerde president Donald Trump al wat noodmaatregelen in. Lokale overheden in Amerika krijgen in totaal 7,8 miljard dollar aan compensatie voor acties tegen het coronavirus. Met dat geld kunnen ze bijvoorbeeld mensen met een laag inkomen van medische hulpmiddelen, tests en vaccins voorzien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van