Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Aandelen in de uitverkoop: AEX daalt 7,5 procent, Shell -21 procent

09 maart 2020 09:30 Aangepast: 09 maart 2020 11:45
Een medewerker van Euronext in Amsterdam. Beeld © ANP

De AEX-index is de week met een gigantisch verlies begonnen. Kort na opening stond de beurs in Amsterdam 7,5 procent lager op 492 punten. De grootste verliezer was Shell. Dat fonds daalde bijna 22 procent

Voor de paniek op de beurs zijn twee belangrijke redenen: de economische gevolgen van het coronavirus en de dramatische val van de olieprijzen. Sinds de grote economische crisis van 2008 hebben we dit soort extreme koersuitslagen niet meer gezien.

Ook op andere plekken in Europa is de handelsdag dramatisch begonnen. De beurzen in Parijs en Frankfurt openden met verliezen van zo'n 8 procent.

Italië in greep corona

Vanochtend is de eerste handelsmogelijkheid na de vergaande maatregelen die de Italiaanse regering dit weekend heeft afgekondigd om verdere verspreiding van het virus in te dammen. In grote delen van Noord-Italië, de motor van de Italiaanse economie, wordt het openbare leven stilgelegd en gelden strenge regels voor reizigers

Zonder goede reden het gebied in- en uitgaan is verboden, evenementen worden afgeblazen en theaters, scholen, bioscopen, zwembaden en sportcentra moeten helemaal dicht. Economen van de Rabobank verwachten dat de maatregelen Italië in een recessie gaan duwen. 

En dat zorgt voor heel veel angst op de aandelenmarkten. "Als Italië dicht moet, wie volgt?", vraagt beurscommentator Hans de Geus zich af. "De gevolgen kunnen enorm zijn." 

Prijzenslag in olieland

Tegelijkertijd keldert de olieprijs vandaag extreem hard. Een vat Noordzeeolie is vandaag 26 procent goedkoper geworden, Amerikaanse olie gaat zelfs voor 30 minder van de hand.

Dat heeft te maken met een ruzie tussen Saoedi-Arabië en Rusland. Saoedi-Arabië en de rest van de OPEC wilde de olieproductie beperken om zo de prijs hoog te houden. De vraag naar olie neemt namelijk enorm af doordat de wereldeconomie te lijden heeft onder de gevolgen van het coronavirus: fabrieken zijn gesloten, er varen minder vrachtschepen en vluchten worden geschrapt.

Maar de Saoedi's wilden alleen maar de productie beperken als de Russen dat ook zouden doen en die weigeren dat. Daarop besloot Saoedi-Arabië om vol in de aanval te gaan: de exportprijzen zijn verlaagd en het land gaat juist meer olie oppompen. Daarmee zet het land Rusland en andere landen onder druk om naar de onderhandelingstafel te komen.

Gevaren

De sterk dalende olieprijs brengt ook fikse risico's mee voor de de Amerikaanse economie en daarmee dus ook voor de wereldeconomie. Oliebedrijven in de VS hebben torenhoge schulden en hebben een hoge olieprijs nodig om schalie-olie uit de grond te kunnen halen, legt De Geus uit.

Als die schulden onbetaalbaar worden omdat er te weinig geld verdiend wordt, hebben opeens de banken die de leningen verstrekken ook een probleem. "De hoop is dat ze niet het financiële systeem meesleuren", aldus de beurscommentator. 

Shell lijdt

Shell is de grote verliezer van de dalende olieprijs op het Damrak. Het oliebedrijf verloor bij de opening van de handel in Amsterdam bijna 22 procent van zijn waarde. Logisch: want Shell verdient zijn geld met het verkopen van olie en als de olieprijs laag is wordt er dus minder geld verdiend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van