Economie

Olieprijs onderuit, dramatische beursdag dreigt

09 maart 2020 07:37 Aangepast: 09 maart 2020 08:31
Beursborden in Tokio. Beeld © EPA

Het belooft een gedenkwaardige dag op de financiële markten te worden. De prijs van een vat ruwe olie is in een vrije val beland en kost inmiddels 30 procent minder dan een paar uur geleden. Ook de aandelenindices wereldwijd lijken een vreselijke dag tegemoet te gaan. De futures wijzen erop dat de AEX-index onder de 500 punten gaat openen.

Oliehandelaren verwerken vanochtend de schok van het weekend. De olieprijs daalt al het hele jaar gestaag doordat het coronavirus de economie afremt, daarom besloot oliekartel OPEC vorige week om de productie te verlagen. Maar dan moest ook Rusland meedoen, dat geen OPEC-lid is.

De Russen hadden daar geen zin in en dus was de deal van tafel, tot woede van oliegrootmacht Saoedi-Arabië. Dat land heeft zijn exportprijzen verlaagd en is van plan om nu veel meer olie op te pompen.

-30 procent

Dat kost Saoedi-Arabië, dat juist gebaat is bij een hoge olieprijs, veel geld, maar de hoop is dat het Rusland harder raakt en dat de goedgevulde Arabische schatkist zo'n schok een stuk langer uit kan zitten.

Rond 07.00 uur vanochtend kostte een vat Noordzeeolie 33,35 dollar. Dat is 26,5 procent minder dan vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte nog maar 29,56 dollar. Dat betekent een prijsdaling van op een haar na 30 procent.

-50 procent sinds januari

Tot vorige week was de olieprijs al zo'n 25 procent gedaald gedurende de eerste maanden van het jaar. Dat was vooral te wijten aan de uitbraak van het coronavirus. In eerste instantie werd daardoor vooral de Chinese economie geraakt, waardoor er al veel minder vraag naar olie was, maar inmiddels is er sprake van een wereldwijde crisis.

Met de prijsval van vanochtend meegerekend is een vat olie al ruim de helft goedkoper geworden ten opzichte van de eerste week van januari.

Beurzen gaan hard omlaag

Maar niet alleen de oliehandel is wild vandaag. Ook op de aandelenbeurzen gaat het er hard aan toe. De Nikkei in Japan sloot maar liefst 5,4 procent in de min. De beurs in Hong Kong ging 3,6 procent onderuit. Sjanghai deed het met een min van 2,4 procent iets rustiger aan.

Ook in Europa dreigen de beurzen diep in het rood te beginnen. De openingsindicatoren van de belangrijke beurzen in Europa wijzen zelfs op dalingen rond de 7 procent.

Dat lot lijkt op dit moment ook de Dow Jones Index beschoren. De futures wijzen op een openingsverlies van 1200 punten, meer dan 4,5 procent. Die beurs opent overigens pas om 14:30 uur Nederlandse tijd.

De lagere olieprijs heeft de beurskoers van Shell, maar ook toeleveranciers aan de olie-industrie zoals Fugro, al hard geraakt. De huidige daling van de olieprijs zal daar waarschijnlijk nog een schepje bovenop doen.

Coronavrees

Beleggers reageren daarmee op het alsmaar slechter wordende coronanieuws. Het virus breidt zich steeds verder uit over de wereld en in Italië zijn dit weekend extreem vergaande maatregelen genomen om het virus in te dammen. In grote delen van Noord-Italië is het openbare leven stilgelegd.

Dat kan Italië in een recessie duwen en beurshandelaren houden er rekening mee dat soortgelijke problemen zich op veel meer plekken voor gaan doen.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van