Economie

Italië krijgt extra lucht bij EU-begrotingsregels om extra uitgaven coronavirus

07 maart 2020 15:45 Aangepast: 08 maart 2020 12:16
De Italiaanse minister van Economische Zaken Roberto Gualtieri. Beeld © EPA

De miljarden die de Italiaanse regering extra uitgeeft om de economische schade van het coronavirus op te vangen, worden niet meegerekend bij de Europese begrotingsregels waaraan het land moet voldoen.

Dat heeft de Europese Commissie zaterdag laten weten aan het Italiaanse ministerie van Economische Zaken, meldt persbureau Reuters.

7,5 miljard 

De Italiaanse regering wil 7,5 miljard euro uittrekken om de impact van het virus op bedrijven en organisaties te verlichten. Italië is momenteel met 4.636 geregistreerde gevallen het Europese land met de meeste corona-besmettingen. 

Die extra miljarden tellen straks niet mee bij de beoordeling van de Europese begrotingsregels, zegt de Commissie nu. Dat komt omdat het gaat om een eenmalige en uitzonderlijke situatie, waarvoor de EU een uitzondering maakt. Dat gebeurt doorgaans bij ernstige recessies en natuurrampen.

Begrotingstekort en staatsschuld

Het economisch kwakkelende Italië kampt dit jaar met een begrotingstekort van zo'n 2,2 procent van het bruto binnenlands product. De verwachting is dat de extra miljarden ervoor zorgen dat het tekort verder stijgt naar 2,5 procent.

Daarmee zit Italië onder het maximum van 3 procent. Wel kampt het land met een extreem hoge staatsschuld van meer dan 133 procent, waarmee het bij lange na niet voldoet aan het afgesproken Europese maximum van 60 procent.

Ondertussen groeit de economie van het land niet hard genoeg om het begrotingstekort en de staatsschuld terug te dringen. Daarbij vreest de Italiaanse regering een extra klap door het coronavirus in het eerste half jaar van 2020. Die zou zorgen voor een economische krimp van 1 tot 3 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van