Ga naar de inhoud
Economie

AWVN: cao-lonen stijgen zeker 3 procent in 2020

De cao-stijging betekent goed nieuws voor de koopkracht van veel mensen. Beeld © ANP

De trend van stijgende lonen zet dit jaar harder door dan verwacht. De gemiddelde loonstijging van cao’s die in heel 2020 worden afgesloten zal zeker 3 procent bedragen.

Dat blijkt uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN. 

Dit jaar sloten vakbonden en werkgevers tot dusver in 63 branches een nieuw cao-akkoord. De gemiddelde loonstijging hiervan bedraagt 3,02 procent. Volgens AWVN zet die trend ook de rest van het jaar door en blijft de gemiddelde stijging boven de 3 procent liggen.

Stijging van de koopkracht

"Dat gaat voor veel mensen een behoorlijk koopkrachtstijging opleveren", zegt woordvoerder Jannes van der Velde tegen RTL Z. "En bovendien is het hoger dan wat het Centraal Planbureau heeft voorspeld."

Het CPB gaat voor 2020 uit van een gemiddelde cao-loonstijging van 2,8 procent, wat gezien de inflatie een koopkrachtstijging van 2,1 procent oplevert voor huishoudens in Nederland.

Uitschieters in sectoren

In uiteenlopende sectoren zijn de laatste maanden uitschieters zichtbaar wat betreft de cao-lonen. In respectievelijk de chemie, papierindustrie, zorg, vervoer, voedingsindustrie en horeca stijgen de lonen het hardst. 

Wel plaatst de werkgeversvereniging een kanttekening bij de voorspelling. Van der Velde: "Economische rampspoed kan de loonstijgingen nog bedreigen. Dat is niet ondenkbaar gezien de huidige ontwikkelingen rond het coronavirus. Toch blijft de 3 procent staan, verwachten wij. Omdat een slechter economisch perspectief zich pas later vertaalt in lagere cao-stijgingen."