Economie

'ABN Amro trof in het geheim miljoenenschikking met fiscus Italië'

07 maart 2020 09:29 Aangepast: 09 maart 2020 06:26
Beeld © Robin van Lonkhuijsen/ANP

ABN Amro heeft in 2010 een miljoenenschikking getroffen met de Italiaanse belastingdienst. Dat deed de staatsbank destijds om strafvervolging te ontlopen nadat een onderdeel van voorganger Fortis jarenlang gebruik maakte van ongeoorloofde dividendconstructies.

Dat blijkt uit onderzoek van Follow The Money (FTM) op basis van vrijgegeven documenten van het ministerie van Financiën na een Wob-verzoek.

Daaruit blijkt dat ABN Amro in november 2010 schikte met de Italiaanse overheid. Hoewel het bedrag is weggelakt gaat het volgens FTM om een bedrag tussen de 100 en 305 miljoen euro.

Dividendbelasting terugvorderen

De zaak draait om zogeheten CumEx-handel, ongeoorloofde transacties waarmee samenspannende personen of organisaties meerdere malen dividendbelasting terugvorderen op een beursgenoteerd aandeel. De handelswijze wordt ook wel 'dividendstrippen' genoemd, wat in de praktijk meerdere varianten kent.

ABN Amro lichtte in april 2010 het Nederlandse ministerie van Financiën in over het stelselmatige gebruik van deze CumEx-transacties door Fortis-afdeling Global Security Financing Group (GSFG) tussen 2004 en 2008.

Het Nederlandse deel van Fortis kwam in handen van ABN Amro nadat de bank-verzekeraar in 2008 was omgevallen. ABN Amro zelf werd dat jaar ook gered door de Nederlandse staat.

Mozart-onderzoek

Omdat GSFG op deze manier jarenlang de Italiaanse fiscus had benadeeld, kwam de staatsbank uiteindelijk een schikking overheen. Dit nadat de Italiaanse belastingdienst een onderzoek was gestart onder de codenaam 'Mozart'. 

De Nederlandse fiscale opsporingsdienst FIOD zou volgens FTM ook hebben gepleit voor strafrechtelijk onderzoek naar dividendstrippen binnen Fortis, maar zag daar om onbekende redenen uiteindelijk vanaf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van