Europese vleesbedrijven krijgen jaarlijks tientallen miljoenen euro subsidie uit Brussel voor de promotie van kwaliteitsvlees van eigen bodem. De Vegetarische Slager wil ook gebruik maken van die pot met geld. "Dat past naadloos in de klimaatplannen van de Europese Commissie."
Om zijn subsidieverzoek kracht bij te zetten, begint de producent van vleesvervangers een campagne. Oprichter Jaap Korteweg plaatste vandaag in verschillende kranten een open brief aan eurocommissaris Frans Timmermans, verantwoordelijk voor de klimaattransitie.
"Met deze brief willen we De Vegetarische Slager officieel aanmelden voor de komende vleessubsidies", schrijft Korteweg. "Een herverdeling die er echt aan kan bijdragen om Europa in 2050 klimaatneutraal te krijgen."

Subsidie niet alleen voor vlees bedoeld
De brancheorganisatie voor de vleessector heet Korteweg alvast van harte welkom in Brussel. "Als hij hulp nodig heeft bij het aanvragen van de subsidie, mag hij gerust bij me langskomen voor tips", zegt Frans van Dongen, directeur Internationale Zaken van de COV.
Hij legt uit dat de subsidies voor de promotie van Europese landbouwproducten niet specifiek bedoeld zijn voor vlees, groenten of fruit. In totaal is er jaarlijks 200 miljoen euro beschikbaar. "Een deel daarvan gaat naar de vleessector, al lijkt de 60 miljoen euro waar de Vegetarische Slager het over heeft mij een optimistische schatting."
Van Dongen wil maar zeggen: als de Vegetarische Slager gebruik wil maken van Europese subsidies, gaat dat niet automatisch ten koste van vleesproducenten.

Duurzaam vlees
Ook Nederlandse vleesbedrijven maken gebruik van de subsidies. Daarmee promoten ze kalfsvlees in Noord-Amerika en varkensvlees in Azië.
Van Dongen benadrukt dat die subsidies bijdragen aan verduurzaming. "Nederlandse boeren hebben relatief hoge standaarden op het gebied van diervriendelijke, duurzame vleesproductie. Maar om die investeringen terug te kunnen verdienen, moeten zij het vlees ook buiten Europa kunnen verkopen."

82% minder CO2
Korteweg is niet zo onder de indruk van de verduurzaming van de vleessector. Hij wijst erop dat de Europese Unie in 2050 klimaatneutraal wil zijn.
"De veehouderij stoot net zo veel uit als de hele vervoerssector bij elkaar: auto’s vliegtuigen en schepen. Een hamburger van ons stoot 82% minder CO2 uit dan een burger van rundvlees."
De Vegetarische Slager start de campagne in zijn eentje. Naast het binnenhalen van subsidie hoopt hij een debat los te weken over de toekomst van vlees. Daar kunnen ook andere producenten van vleesvervangers van profiteren.

Bofkippenbus
Mocht zijn bedrijf inderdaad een subsidie krijgen, dan weet Korteweg al wat hij daarmee gaat doen: met de 'bofkippenbus' door Europa rijden om mensen vegetarisch kippenvlees te laten proeven, 'van onze vijfsterrenkippen die gegarandeerd geen leven hebben gehad'.
Volgens hem is dat de beste manier om vleesliefhebbers te overtuigen. "Veel mensen kunnen zich geen leven zonder vlees voorstellen, tot ze de vleesvervangers proeven. Proeven is geloven."