Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Quarantaine voor Zuid-Koreaanse bankbiljetten vanwege coronavirus

06 maart 2020 16:17 Aangepast: 14 mei 2020 20:48
Koreaanse bankbiljetten. Hier toont een winnaar van de loterij zijn prijs. Beeld © Getty

De centrale bank van Zuid-Korea houdt bankbiljetten twee weken apart voordat ze in circulatie komen. Sommige worden zelfs verbrand. Dat is om besmetting met het coronavirus tegen te gaan, schrijft persbureau Reuters.

De Bank of Korea, de centrale bank van het Aziatische land, doet er alles aan om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Zo gaan bankbiljetten die via gewone banken weer bij de centrale bank terugkomen twee weken in quarantaine, om eventuele sporen van het coronavirus te verwijderen. Dat zegt een vertegenwoordiger van de bank vandaag tegen Reuters.

Niet alleen Zuid-Korea neemt maatregelen om de eventuele verspreiding van het coronavirus via bankbiljetten tegen te gaan. Volgens Chinese media heeft ook de regering in China instellingen die geld uitlenen opgedragen bankbiljetten te ontsmetten en gedurende zeven dagen in een droge ruimte te bewaren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronacrisis: 46 nieuwe besmettingen, eerste coronadode in Nederland

'Beperkt overleven op biljetten'

Is dat overdreven? Het coronavirus kan maar heel beperkt overleven op bankbiljetten, blijkt volgens een woordvoerder van De Nederlandsche Bank (DNB) uit onderzoek van de ECB.

Een woordvoerder van de Europese Centrale Bank (ECB) houdt het erop dat het virus 'enige tijd' op een bankbiljet kan overleven. Hoe lang, daarop moet hij het antwoord schuldig blijven.

Wel zegt hij dat er tot nu toe geen bewijs is dat het coronavirus via bankbiljetten is verspreid. DNB doet volgens hem regelmatig onderzoek naar de mogelijke invloed van bankbiljetten op de volksgezondheid.

'Besmettingsgevaar groter bij deurklinken'

De kans om besmet te raken via bankbiljetten is volgens de woordvoerder van de ECB kleiner dan met onder andere deurklinken, traprails en lichtknoppen. 

Volgens de website van het RIVM is de kans dat mensen besmet raken via geld erg klein. "Waarschijnlijk speelt het ook in China maar een hele kleine rol in de verspreiding. Maar in China wordt alles op alles gezet om verspreiding te voorkomen, blijkbaar kiezen zij er daarom voor om geld te 'desinfecteren'", schrijft het RIVM.

WHO: betaal contactloos

De wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert echter contactloos te betalen, om het risico op besmetting te verkleinen. Het coronavirus kan zich volgens de WHO namelijk wel degelijk via bankbiljetten verspreiden.

Papiergeld kan zelfs meer ziektekiemen bevatten dan een wc-bril. Op 94 procent van de bankbiljetten zitten ziekteverwekkers, bleek uit een rapport van het Southern Medical Journal uit 2002.

Desinfectie op 42 graden

Biljetten werden in Zuid-Korea altijd 'schoon' gemaakt. Daarbij worden ze gedurende 2 tot 3 seconden verwarmd tot 150 graden. Daarna worden ze op 42 graden gedesinfecteerd.

Bankbiljetten worden door centrale banken uitgegeven en belanden via gewone banken bij consumenten, onder meer via pinautomaten. Soms worden ze door consumenten weer bij de bank ingeleverd, bijvoorbeeld als contant geld wordt gestort.

Een deel van die biljetten gaat weer terug naar de centrale bank, als de gewone bank er te veel van heeft.

Japan: quarantaine voor mensen uit Zuid-Korea

Ondertussen beklaagt Zuid-Korea zich bij Japan opmerkelijk genoeg over de quarantaine van twee weken die voor reizigers uit Zuid-Korea en China geldt.

Zuid-Korea besloot als vergelding dat toeristen die uit Japan komen weer een visum moeten aanvragen. ook moeten ze een medische keuring ondergaan. Na China is Zuid-Korea het land dat door het coronavirus het hardst getroffen is. Er zijn meer dan 6000 besmettingen geconstateerd. Meer dan veertig mensen zijn overleden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore