Ga naar de inhoud
Economie

Olielanden willen productie beperken om olieprijs op te drijven

Mee mannen zien een olietanker voor de kust van Saoedi-Arabië. Beeld © AFP

Het kartel van olieproducerende landen heeft een akkoord bereikt over het beperken van de olieproductie om zo de prijs per vat weer op te drijven. Door de uitbraak van het coronavirus is olie sinds het begin van dit jaar een kwart goedkoper geworden.

Door de gevolgen van het virus is de wereldeconomie namelijk in het slop geraakt. Daardoor is de vraag naar olie afgenomen en de prijs gedaald.

Extra maatregelen

En dat is een probleem voor veel olielanden, want een lage olieprijs betekent al snel een gigantisch begrotingsgat. Daarom zijn de OPEC-landen het erover eens geworden dat de al bestaande reductie van 2,1 miljoen vaten per dag in stand blijft en dat daar nog een extra beperking van 1,5 miljoen vaten per dag bovenop moet komen.

Maar de race is nog niet gelopen. De OPEC-landen willen namelijk zelf een beperking van 1 miljoen vaten per dag voor hun rekening nemen, maar ze willen dat andere olielanden die niet in de OPEC zitten ook de productie beperken met 0,5 miljoen vaten per dag.

Njet

Rusland is het belangrijkste olieproducerende land dat geen lid is van de OPEC is. Volgens bronnen van Reuters zouden de Russen bereid zijn om de eerder afgesproken beperking te behouden, maar heeft Moskou tot nu toe geen zin om een extra beperking te steunen.

Uiteindelijk staat of valt de deal met de steun van de olielanden die geen onderdeel zijn van OPEC, waarvan vooral Rusland belangrijk is. Morgen overlegt OPEC+, zoals de club van OPEC plus die andere landen wordt genoemd. Daar moet de deal worden goedgekeurd.

Afhankelijk van Rusland

Want als Rusland niet meedoet, dan zal waarschijnlijk ook Saudi-Arabië - een van de belangrijkste OPEC-landen-  de productie ook niet willen beperken.

Logisch: als jij minder produceert en een ander gaat gewoon vrolijk door, dan wordt olie niet duurder, maar verkoop je wel minder.

De prijs van een vat Brentolie daalde sinds begin januari van bijna 69 dollar naar slechts 51 dollar nu. Verder lijkt het erop dat de in de markt er nog niet veel vertrouwen is dat de deal inderdaad doorgaat. Een vat Brent daalde zelfs licht in prijs vanmiddag.

Bron: RTL Z