Ga naar de inhoud
Urgendavonnis

Kabinet wil miljarden aan milieusubsidies eerder uitgeven om klimaatdoel te halen

Eric Wiebes op weg naar de wekelijkse ministerraad. Beeld © ANP Foto

Om de klimaatdoelen uit het Urgendavonnis te kunnen halen, komt dit voorjaar nog eens 2 miljard extra aan duurzame subsidies beschikbaar. Dat geld wordt naar voren gehaald, schrijft minister Wiebes aan de Tweede Kamer. In totaal is er via de SDE+-regeling dit voorjaar 4 miljard euro subsidie te vergeven.

Eind vorig jaar kondigde het kabinet al aan dat er dit voorjaar een extra subsidieronde zou worden opengesteld voor duurzame projecten, om een extra bijdrage te kunnen leveren aan het behalen van de Urgendadoelen. Daarvoor is 2 miljard euro beschikbaar die eerder op de plank was blijven liggen.

De Hoge Raad bepaalde eind vorig jaar dat Nederland eind dit jaar een kwart minder CO2 moet uitstoten dan in 1990. Om dat te halen, moet Nederland voor eind dit jaar nog ongeveer 8 miljoen ton CO2 extra besparen. 

Wiebes:
Lees ook:
Wiebes: CO2-doelstelling voor 2020 nóg verder uit zicht

Duurzame subsidie

Via de SDE+ kunnen bedrijven en instellingen die hernieuwbare energie produceren, daarvoor subsidie aanvragen. Maar lang niet alle aanvragen kunnen worden gehonoreerd. Zo kregen in de najaarsronde van 2019 meer dan 6000 projecten voor zonnepanelen op daken nul op rekest.

"De afgelopen periode is gebleken dat er een groot aantal projecten is dat op relatief korte termijn een kosteneffectieve bijdrage kan leveren aan de verdere verduurzaming van de energietransitie en daarmee aan de invulling van het Urgenda-vonnis en de doelstelling voor hernieuwbare energie", schrijft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vandaag aan de Tweede Kamer.

Besparing

De minister haalt daarom 2 miljard euro uit het SDE+-budget naar voren. In totaal is straks 4 miljard euro beschikbaar voor duurzame projecten. Op 17 maart gaat de subsidieronde voor dit voorjaar open.

Met de 2 miljard extra hoopt de minister dit jaar ongeveer een half miljoen ton CO2 meer te kunnen besparen. Het kabinet komt later deze maand met meer maatregelen om aan het Urgendavonnis te voldoen.

Uiteenlopende
Lees ook:
Uiteenlopende reacties Urgenda-uitspraak: 'Hier wordt geschiedenis geschreven'