Economie

Onrust om coronavirus: AEX opent waarschijnlijk fors lager

27 februari 2020 23:09 Aangepast: 28 februari 2020 12:51
De Amsterdamse beurs gaat een onstuimige dag tegemoet. Beeld © ANP

De AEX-index lijkt vandaag fors lager te gaan openen. Indicaties wijzen op een opening onder de 540 punten, dat zou een verlies van ruim 3,5 procent zijn ten opzichte van het slot van gisteren.

De lagere opening heeft voor een klein deel te maken met het eerste geval van het coronavirus in Nederland, maar vooral met de grote verliezen op Wall Street gisterenavond. 

De Nederlandse beurzen volgen de Amerikaanse, legt RTL Z -beursspecialist Durk Veenstra uit. En De Dow Jones-index daalde gisteren met 4,4 procent, een extreem groot verlies.

Over de hele week genomen verloor de Amerikaanse hoofdindex al ruim 10 procent. Mocht de AEX vandaag onder de 540 punten komen, dan is het weekverlies voor de Nederlandse beurs ook 10 procent. Het is een teken dat beleggers het coronavirus nu echt serieus beginnen te nemen, zegt Veenstra.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wall Street kleurt bloedrood: Dow Jones keldert 4,4 procent

Teruglopende omzetten

Veel bedrijven hebben laten weten dat ze rekening houden met teruglopende omzetten, als gevolg van het vertragen van de economie door het virus. Er zijn echter ook bedrijven die profiteren.

Op de midkap sloot Flow Traders gisteren bijvoorbeeld met winst, als enige. Dat bedrijf profiteert namelijk van onrust op de beurs. Internationaal gezien kun je bijvoorbeeld denken aan bedrijven die zich bezighouden met videobellen.

"Mensen zullen vaker thuiswerken. Dus ook medische bedrijven of streamingsdiensten als Netflix kunnen profiteren. Mensen zullen minder snel naar de bioscoop gaan en vaker thuis een film kijken", zegt Veenstra.  

Hoewel de AEX vrijdag waarschijnlijk fors zal verliezen, is de kans dat de beurs wordt stilgelegd volgens hem miniem. "Dat gebeurt pas bij extreme dalingen van tien procent of meer, en die verwacht ik niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van