Economie

Toerisme IJsland explodeert, Airbnb aan banden gelegd

30 mei 2016 11:24 Aangepast: 31 juli 2017 08:30
Drukte bij de Blue Lagoon, een geothermisch bad nabij Grindavik. Beeld © ANP

Er worden dit jaar 1,6 miljoen toeristen verwacht in IJsland. En dat is bijzonder veel: het land zelf heeft 335.000 inwoners.

Er is sprake van een explosie aan toeristen: een toename van 29 procent vergeleken met vorig jaar. De IJslandse regering grijpt in en doet een poging om de toeristenstroom te beperken. Het legt momenteel de laatste hand aan een wet waarmee het aantal dagen dat de IJslanders woonruimte mogen verhuren via Airbnb wordt beperkt.

Het maximale aantal verhuurdagen komt daarmee op 90 dagen. Verhuurt iemand langer, dan moet er vennootschapsbelasting worden betaald, meldt de Britse krant The Guardian. Ook in Nederland worden te fanatieke huurders aangepakt. Bij ons mag je maximaal 60 dagen je appartement verhuren.

Reykjavík populair

IJsland is na de bankencrisis in 2008 goedkoper geworden voor buitenlandse toeristen doordat de waarde van de IJslandse kroon kelderde. Ook de zogeheten 'stopover'-campagne van luchtvaartmaatschappij zorgt voor meer bezoek. Hierbij kun je op reis naar een bestemming zoals Amerika een extra stop maken in IJsland en daar enkele dagen verblijven. Dat kan overigens al sinds 1960.

De huidige aantallen overtreffen echter alle ambities. In het meerjarenplan dat drie jaar geleden is opgesteld voor de toeristische sector was de doelstelling 1,3 miljoen toeristen in 2020 en 1,75 miljoen toeristen in 2030. De teller staat naar verwachting dit jaar reeds op 1,6 miljoen.

Volle hotels

Veel inwoners profiteren van de stroom aan toeristen die voor werkgelegenheid zorgt. Maar omdat het aantal toeristen zo'n vlucht neemt kan de reguliere hotelsector de vraag niet meer aan. Veel bezoekers zoeken daarom hun verblijf via Airbnb en vergelijkbare websites. Dat is met name populair in het centrum van hoofdstad Reykjavík. Op alleen al één van de hoofdstraten kun je daar ruim 100 verschillende appartementen huren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van