Ga naar de inhoud
Economie

Koolmees schaft rekenrente misschien toch af voor 'houdbaar' pensioen

Minister Wouter Koolmees op een conferentie over pensioenen in 2017. Beeld © ANP

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en de vakbonden onderzoeken een nieuw idee om eindelijk tot een nieuw pensioencontract te komen. Koolmees zou bereid zijn om de rekenrente in te leveren, de vakbonden de pensioenzekerheid. "We willen tot een contract komen dat niet alleen toekomstbestendig is, maar ook draagvlak geniet onder alle betrokken partijen."

Dat bevestigt de woordvoerder van het minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) aan RTL Z, naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Verschillende denkrichtingen

De stuurgroep werkt op dit moment aan de uitwerking van het pensioenakkoord, waaronder ook de uitwerking van het nieuwe pensioencontract. "We verkennen diverse denkrichtingen om tot een contract te komen dat niet alleen toekomstbestendig is, maar ook draagvlak geniet onder alle betrokken partijen", zegt de woordvoerder van het ministerie van SZW tegen RTL Z. De woordvoerder bevestigt dat er inderdaad een denkrichting is waarbij de rekenrente wordt afgeschaft.

Waarom
Lees ook
Waarom de rekenrente zo belangrijk is voor je pensioen

Kritiek op de rekenrente

Er was al langer kritiek op de rekenrente, die erg laag is. Pensioenfondsen gebruiken de rekenrente om te bepalen hoeveel geld ze nu nodig hebben om straks het toegezegde pensioen uit te keren. Hoe hoger die rente, hoe minder geld pensioenfondsen nu in kas hoeven te hebben om later alle pensioenen te betalen. Hoe lager de rekenrente, hoe meer geld ze nu in kas moeten hebben.

Tot nu toe leek het alsof die rekenrente vaststond, maar nu is Koolmees toch bereid in te leveren. Als dat tenminste leidt tot een 'houdbaar pensioen'.

Wat is de rekenrente?

De rekenrente is een fictieve rente waarmee pensioenfondsen moeten rekenen. Die is niet gebaseerd op hun daadwerkelijke rendement, dat vaak veel hoger is, maar op de rente op risicovrije leningen. Het idee daarachter is dat fondsen zich niet rijk rekenen, terwijl de rente van nu over een paar jaar misschien veel minder hoog is.

Door de extreem lage rente op de kapitaalmarkt, is ook die rekenrente weggezakt. Dat zorgt voor problemen bij pensioenfondsen, want daardoor hebben zij – in ieder geval op papier – niet genoeg geld in kas om aan alle huidige en toekomstige verplichtingen te voldoen. Er wordt regelmatig gepleit voor het verhogen van de rekenrente. Als je dat doet, dan hoeven pensioenfondsen minder geld in kas te hebben en stijgt hun dekkingsgraad. Ze hebben nu geld 'over' om de pensioenen te verhogen. Het nadeel: als het fonds nu extra geld uitgeeft, blijft er waarschijnlijk te weinig over voor de toekomst.

Nieuw model

Het Centraal Planbureau presenteerde half december doorrekeningen van het nieuwe pensioen. Dat bleek toch nog erg rentegevoelig. Als we er in de toekomst net zo warmpjes bij willen zitten als nu dan zal de overheid de komende jaren flink moeten ingrijpen, was de conclusie. Door de stijgende zorgkosten, de vergrijzing en het huidige kabinetsbeleid stevent de overheid in 2025 af op een tekort van 16 miljard euro.

Zowel het ministerie als de sociale partners willen juist rust. Een stabiel pensioen, zonder terugkerende discussie over dekkingsgraden, rekenrentes en kortingen. Koolmees en toezichthouder De Nederlandsche Bank hielden vol dat er een strenge rekenrente bij het pensioencontract hoorde. Maar nu wil Koolmees mogelijk toch de rekenrente afschaffen, als de vakbonden afstand doen van pensioenaanspraken. 

Volgens De Telegraaf worden de eerste resultaten van de verkenning volgende week gepresenteerd. Koolmees zou namelijk voor de zomer resultaten willen melden aan de Tweede Kamer.

'Pensioenen
Lees ook
'Pensioenen komende jaren mogelijk alsnog omlaag'