Ga naar de inhoud
Economie

Songfestival en F1-organisatie volgen RIVM bij virusdreiging

Het Eurovisiesongfestival 2020 staat gepland voor 12 mei in Rotterdam Ahoy. Beeld © ANP

Een groot aantal evenementen dreigt in het water te vallen nu het nieuwe coronavirus in steeds meer Europese landen opduikt. Voor Nederlandse organisatoren is het advies van het RIVM leidend, zo blijkt uit een rondgang van RTL Z.

Na de uitbraak in Italië zijn voetbalwedstrijden in de Serie A geschrapt en ook de wielrenklassieker Milaan-San Remo komt langzaamaan in gevaar. Het carnaval in Venetië en aantal andere lokale evenementen werden afgelast.

In andere Europese landen zijn er al de nodige evenementen niet doorgegaan, zoals  's werelds grootste telecombeurs MWC in Barcelona die deze week gepland stond. Of vakbeurs Light + Building in de Frankfurt Messe Frankfurt die alvast is uitgesteld van maart naar september.

Ook Nederland maakt zich dit voorjaar op voor grote evenementen, dus is de vraag relevant: liggen er al noodscenario's klaar? Gisteren zei viroloog Ab Osterhaus tegen het AD dat het Eurovisiesongfestival in Rotterdam in gevaar kan komen, mits de verspreiding van het virus niet snel onder controle is.

'Nemen de dreiging serieus'

De organisatie van het muziekfestival, dat zo'n 65.000 bezoekers verwelkomt bij 9 shows, is inmiddels in gesprek hierover met het RIVM. "Er is nauw contact, maar dat is niet meer dan logisch. We nemen de dreiging allemaal enorm serieus", zegt Danny Vormer, namens de NPO woordvoerder van het Songfestival.

De uitspraken van viroloog Osterhaus neemt hij voor kennisgeving aan. Vormer: "Deze man is ongetwijfeld goed in zijn vak, maar wij volgen het RIVM. Hun advies is leidend en als ze zeggen: er is een concrete dreiging, dan komen we in actie. Het is nu nog te vroeg."

Voorbereiden op pandemie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vandaag gezegd dat de wereld meer moet doen om zich voor te bereiden op een mogelijke pandemie, een epidemie op wereldwijde schaal.

De WHO vindt het nog te vroeg om de huidige corona-uitbraak een pandemie te noemen, maar landen zouden volgens de organisatie nu al wel in 'staat van paraatheid' moeten zijn.

Hoewel sportkoepel NOC*NSF zich nog geen zorgen zegt te maken over de Olympische Spelen, die in 24 juli van start gaan in Tokio, zijn er voor die tijd de nodige internationale sportevenementen van formaat die met het virus te maken kunnen krijgen.

Zo ook in Nederland. Denk alleen al aan de Marathon Rotterdam (5 april) en de Dutch Grand Prix in Zandvoort (F1-race op 3 mei).

Paniekscenario's

"Natuurlijk is het virus ook bij ons ter sprake gekomen", zegt sportief directeur Jan Lammers van de Grand Prix van Nederland. "Het zou vreemd zijn als dat niet zo was. We volgen het nieuws rond het virus met grote belangstelling." De F1-organisatie volgt hierbij het RIVM en WHO.

Toch wil hij nu niet op de zaken vooruitlopen. Lammers: "We organiseren een groot sportevent dat eraan zit te komen. Dan kun je wel allerlei paniekscenario's bekijken, maar dat zorgt alleen maar voor meer onrust."

EK in 12 landen

Ook voetbalbond KNVB verwijst voorlopig door naar de expertise van de nationale gezondheidsinstanties. "Uiteraard houden we de situatie nauwlettend in de gaten en hebben we ook contact met instanties als het RIVM en GGD", zegt een woordvoerder. 

Wat betreft het EK voetbal, ligt de beslissing bij de Europese voetbalbond UEFA. Toch kan ook dat toernooi gevolgen hebben voor Nederlandse organisatoren: het EK wordt vanaf 12 juni voor het eerst georganiseerd in 12 verschillende landen, waaronder ook Nederland. De eerste wedstrijd in ons land staat gepland voor zondag 14 juni in Amsterdam.

Dit is een artikel van