Economie

Coronapaniek in Italië: woekerprijzen, thuis werken of gewoon doorgaan

24 februari 2020 16:40 Aangepast: 26 februari 2020 13:23
De Dom van Milaan vandaag Beeld © Getty

De verspreiding van het coronavirus in Noord-Italië zorgt voor paniek in de regio's Lombardije en Veneto. Ondertussen proberen ondernemers er extra aan te verdienen. Met desinfecterende handgel voor 22 euro per flesje bijvoorbeeld.

"Keep calm and carry on", zegt woordvoerder Tomaso Eridani van Universiteit Bocconi in Milaan. "Dat is hoe ik over het coronavirus denk." Maar hij geeft toe dat er veel van zijn stadsgenoten in paniek zijn. "In de metro leek het alsof we midden in de vakantietijd zitten. Het was er rustig. En in de supermarkt zijn veel schappen leeg. Er wordt enorm gehamsterd."

Volgens Eridani zijn alle smaken verkrijgbaar in de huidige coronacrisis in Noord-Italië. "Er zijn bedrijven open. En er zijn er die helemaal gesloten zijn." Zijn universiteit is nog wel open maar alle colleges en bijeenkomsten zijn net als andere universiteiten en scholen in ieder geval voor deze week geschrapt. Er wordt nu per week bekeken wat te doen.

Laatste cijfers

Op woensdagmiddag is in Italië een dertiende persoon overleden na besmet te zijn geraakt met SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus en veroorzaker van de ziekte Covid-19. Voor zover bekend zijn er ruim 350 mensen besmet met het virus in het Zuid-Europese land. 

Sinds afgelopen vrijdag is er veel onrust in de noordelijke regio's Lombardije en Veneto, nadat in korte tijd veel mensen besmet raakten. Mogelijk is de oorzaak een net uit China teruggekeerde Italiaanse zakenreiziger.

'Werk thuis'

Werkgeversvereniging Assolombarda roept bedrijven die dat kunnen ook op het personeel zoveel mogelijk thuis te laten werken. Als dat niet kan dan heeft de organisatie een reeks adviezen.

Personeel moet voor ze binnenkomen verklaren de laatste tijd niet in China te zijn geweest, geen contact te hebben gehad met iemand uit China en ook niet in een van de gemeentes te zijn geweest in Noord-Italië waar het virus zich snel heeft verspreid. Verder dienen vergaderingen en pauzes in een drukke kantine zoveel mogelijk te worden vermeden.  

Overheidsinstellingen zijn allemaal gesloten in de noordelijke Italiaanse regio's. Net als bijvoorbeeld theaters, musea, fitnessclubs en bioscopen. Restaurants mogen nog wel open, maar cafés moeten in de avonduren (als het vaak drukker wordt) dicht.  

Eridani baalt vooral van dat laatste. "Ik had voor mijn verjaardag, op 29 februari, een feest georganiseerd in een café. Dat kan niet doorgaan. Nu moet ik weer vier jaar wachten."

De metro in Milaan De metro in Milaan

Unilever

In de zogenaamde rode zones waar de uitbraak van het virus als eerste is gesignaleerd, ligt het openbare leven helemaal stil. Alle bedrijven zijn er in opdracht van de autoriteiten gesloten. Daaronder ook het R&D-center van Unilever in Casalpusterlengo, zo'n 50 kilometer ten zuidoosten van Milaan. De 180 medewerkers zitten nu thuis.

"We weten niet voor hoe lang", aldus een woordvoerder van het bedrijf. "We wachten tot de autoriteiten daar weer iets over zeggen." Unilever ontwikkelt in Casalpusterlengo schoonmaakproducten.  

'Model Wuhan'

De twee rode zones bevinden zich op een halfuurtje rijden ten zuiden van Milaan en nabij de stad Padua in de regio Veneto. Het betreft in totaal elf gemeentes. De politie blokkeert de toegang en ook het leger is ingeschakeld om hier zoals lokaal wordt gezegd het 'model-Wuhan' in te voeren.

Supermarkten moeten ook in de rode zones wel open blijven, zo liet de politie weten en daar is de afgelopen dagen flink gehamsterd. Maar ook in Milaan zijn veel schappen in de supermarkten leeg. Naar lang houdbare levensmiddelen en schoonmaakproducten is extreem veel vraag.

In de rij bij de Lidl In de rij bij de Lidl

Psychose

Zo is naast de mondkapjes ook desinfecterende gel steeds moeilijker te vinden. Volgens consumentenvereniging Codacons zorgt de 'psychose' die is ontstaan voor ongekende prijsstijgingen voor producten die helpen de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Zo is de in Italië populaire handgel van het merk Amuchina (normale prijs 3 euro) nu te koop voor 22,50 en zijn er mondkapjes te koop die de laatste dagen 1.700 procent in prijs zijn gestegen. "We gaan hiervan aangifte doen bij de politie", zo meldt Codacons in een persbericht.     

Milaan-San Remo onzeker

Kerkdiensten zijn ook geschrapt en er kunnen alleen nog begrafenissen of huwelijken worden afgesloten als er een klein gezelschap bij aanwezig is. De grote brillenbeurs Mido in Milaan is verplaatst naar mei of juni.

Voetbalwedstrijden uit de Serie A, de Italiaanse Eredivisie, zijn ook geschrapt en er wordt zelfs gesproken over het niet door laten gaan van de wielerkoers Milaan-San Remo op 21 maart. Dat gebeurde eerder alleen in oorlogsjaren 1916, 1944 en 1945.

Overdreven reactie

De reactie in Italië op het coronavirus is 'totale waanzin', zo liet viroloog Maria Rita Gismondo via sociale media weten. Een gewone griep zorgt volgens haar voor veel meer sterfgevallen dan Covid-19. "Dit is geen pandemie. Vorige week zijn er door de griep 217 mensen per dag overleden. Door het coronavirus één!"

Gismondo werkt in het ziekenhuis van Milaan waar dragers van het virus worden behandeld. In een interview op televisie liet viroloog Ilaria Capua van het One Health Center in Florida weten dat er in Italië meer besmettingen dan elders in Europa worden geteld omdat er meer controle is. "In Italië wordt er actief gezocht naar dragers van het virus." 

Op vliegvelden wordt bijvoorbeeld al sinds begin deze maand de temperatuur gemeten van net aangekomen reizigers uit het buitenland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van