Elektrische auto's

Tesla-rijders in de laadpaalfile na wintersport

24 februari 2020 14:56 Aangepast: 24 februari 2020 21:21
Wintersporters met elektrische auto's moeten zich opmaken voor lange wachttijden langs de Duitse autobahn. Beeld © ANP

Een nieuw fenomeen op zwarte zaterdagen: in de file staan voor een laadstation met je elektrische auto. Het overkwam veel Nederlandse Tesla-rijders die zaterdag terugkeerden van een wintersportvakantie.

Op vakantie gaan met een elektrische auto is natuurlijk uitstekend voor het milieu, maar reken naast de gebruikelijke drukte in de voorjaarsvakantie wel op wat extra reistijd door vol bezette snellaadstations.

Veel Nederlandse kentekens

Op social media duiken video's op van heuse Tesla-files in Duitsland met verdacht veel Nederlandse kentekens. Met name bij het laadstation bij Oberhonnefeld-Gierend langs de onder wintersporters bekende snelweg Bundesautobahn 3 was het zaterdag dringen geblazen. 

Een ander probleem: doordat alle palen tegelijk worden gebruikt kan ook het laadvermogen stukken lager uitvallen.

'Elektrische Zwarte Samstag'

Daarmee kwam de voorspelling van een 'Elektrische Zwarte Samstag' uit. Adviesorganisatie KPMG deed voorafgaand aan de vakantieperiode een analyse, waaruit bleek dat ongeveer 1.500 elektrische voertuigen via Duitsland richting Oostenrijk gingen. Dat zou met name in Zuid-Duitsland tot lange wachttijden bij laadstations leiden.

Op die route staan zo'n 450 Superchargers van Tesla en Ionity, maar dat is op piekmomenten nog lang niet genoeg. Daarom verwacht KPMG dat er ook aanstaande zaterdag weer Tesla-files ontstaan langs de Duitse snelweg. Het advies is om met name in de middaguren de laadstations in Zuid-Duitsland te mijden.

Update 20:55 uur: Tesla laat RTL Z weten dat het zaterdag tijdens piekuren druk kon zijn bij twee van de 520 snellaadlocaties in Europa. "Anders dan bij een tankstation voor auto’s met een brandstofmotor zijn er bij een elektrische auto veel mogelijkheden om ‘s nachts wanneer de auto stil staat bij hotels te laden", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

ANWB waarschuwt elektrische rijders: reserveer laadpaal als je gaat skiën

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van