Economie

PvdA dreigt pensioenakkoord op te blazen om zware beroepen

19 februari 2020 09:30 Aangepast: 20 februari 2020 08:51
In juni 2019 waren er nog louter lachende gezichten bij de presentatie van het pensioenakkoord. Beeld © ANP

Tien jaar werd er over een nieuw pensioenakkoord gesproken voor er in juni 2019 eindelijk een akkoord lag. Maar de PvdA dreigt haar steun voor het plan in te trekken, waardoor alles weer op losse schroeven staat.

Het kabinet sloot vorige zomer met oppositiepartijen PvdA en GroenLinks, de vakbonden en de pensioenfondsen een akkoord over een nieuw pensioenstelsel. 

Omdat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, was de steun van de oppositie essentieel. 

Zware beroepen

De oppositiepartijen bedongen onder meer dat mensen met een zwaar beroep eerder met pensioen mochten. Daar zou 800 miljoen euro voor worden gereserveerd.

Daar zit nu het pijnpunt. "Wij zien nog niets van dat geld. We spreken mensen die al 45 jaar werken en een kapotte rug hebben. Zij vragen waar die miljoenen blijven", zegt PvdA-kamerlid Gijs van Dijk.

De oppositiepartij eist dat het kabinet voor de zomer met een concreet plan komt. "Als dat geld er niet is, komt er ook geen pensioenakkoord", stelt Van Dijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle afspraken op een rijtje: dit staat in het nieuwe pensioenakkoord

Grote ommezwaai

Dat zou betekenen dat er een heleboel plannen weer in de ijskast moeten, want in het akkoord werden heel veel afspraken gemaakt.

Er werden onder meer afspraken over de stijging van de AOW-leeftijd gemaakt. Bovendien werden er nieuwe regels bedacht waardoor pensioenfondsen eerder de pensioenen mogen verhogen, maar in slechte tijden ook sneller moeten verlagen.

De grootste ommezwaai in het akkoord was het loslaten van de zogenoemde doorsneepremie. Daardoor wordt er een eind gemaakt aan het systeem waarin jongeren in feite de ouderen subsidiëren.

Ook werden afspraken gemaakt over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp' ers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Principeakkoord over pensioenen bereikt: AOW-leeftijd stijgt minder hard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van