Ga naar de inhoud
Economie

Nederlandse toeristen mijden niet alleen China, ook andere Aziatische landen

Een toerist in de wijk Akihabara, Tokio. Beeld © Getty Images

Reisorganisaties die verre reizen aanbieden, zien een terugloop in aanvragen voor een heleboel bestemmingen in Azië door het coronavirus. "Mensen zijn huiveriger: ze stellen hun reis uit of gaan helemaal niet."

Ties Lagraauw, die samen met zijn broer reisplatform Reis-Expert.nl runt, ziet 'een duidelijke terugloop in alles wat met Azië te maken heeft'. Via Azië-Expert.nl kunnen mensen informatie vinden en het aanbod bekijken van reisorganisaties naar allerlei bestemmingen in Azië.

Minder bezoekers, minder aanvragen

"Zowel het aantal bezoekers op ons platform als het aantal aanvragen voor reizen die kant op neemt af", vertelt hij. "Het gaat om duizenden bezoekers per week minder. Het animo voor de regio neemt af, mensen zijn toch huiveriger."

Dat geldt niet alleen voor China als bestemming. "China ligt duidelijk op z'n gat, daar gaat echt niemand meer heen. Maar ook de omringende landen lopen terug: Nepal, Vietnam, Japan, Zuid-Korea", vertelt Lagraauw.

Ook Japan en Vietnam getroffen

Dat beeld herkennen ook Fox (de verrereizentak van de ANWB) en Sawadee, die veel reizen naar de regio aanbieden. "China staat op 0, maar ook op Japan en Vietnam heeft het coronavirus een sterk negatief effect", vertelt Jan de Ridder, directeur van Sawadee. "En kleiner zien we het effect ook op Thailand en Cambodja."

Het grootste effect verwacht hij nog te gaan zien, aangezien er op dit moment nog weinig gereisd wordt naar China en Japan, omdat het winter is. "Het seizoen begint daar pas over een week of vier."

Wel kijken, (nog) niet kopen

Ook Patrick van Zijl, marketingmanager bij Shoestring en Koning Aap, ziet het aantal boekingen teruglopen, maar bij zijn organisaties blijven mensen nog wel zoeken naar bestemmingen in Azië."Het websitebezoek op reizen naar Azië blijft hoog, maar mensen stellen hun boeking uit."

"Die afwachtende houding zien we ook bij mensen die al een reis geboekt hebben: mensen willen nog niet van hun reis af, maar wachten hoe het verder gaat lopen voor ze annuleren. In de zomer of daarna is het wel voorbij, denken veel mensen."

KLM
Meer van RTL Z
KLM diep door het stof na voor Koreanen discriminerend briefje coronavirus

Afrika en Latijns-Amerika bloeien op

De reisorganisaties zien allemaal een toename in animo voor andere regio's. Bestemmingen in Zuid- en Midden-Amerika veren op, net als Europa en Afrika. "We zien dat er nog wel volop geboekt wordt naar de andere verre bestemmingen, buiten Zuidoost-Azië", aldus de voorlichter van Fox.

Bij Koning Aap en Shoestring zien ze meer animo voor bestemmingen als Costa Rica, Colombia, Mexico en Madagaskar, of dichterbij Egypte en Georgië. TUI krijgt dit seizoen meer verzoeken binnen voor bestemmingen in Europa en de Caraïben, laat de voorlichter weten.

Lagraauw ziet ook nog wel boekingen naar bepaalde bestemmingen in Azië. "Mensen blijven nog steeds reizen naar Indonesië en Maleisië, daar is niet zoveel aan de hand. Hoe dichter bij China, hoe sterker de terugloop."

Wat
Lees ook:
Wat dekt je verzekering als je een reis naar China afzegt?

Onzekerheid voor rest seizoen

Hoe het verder gaat in de loop van het voorjaar en de zomer is nog lastig te voorspellen. Er blijft veel onzekerheid over het verloop van het virus, en waar het mogelijk nog meer opduikt.

Van Zijl van Koning Aap: "Het is afwachten of mensen later alsnog gaan boeken of een jaar overslaan." Lagraauw van Reis Expert ziet het positief in: "Ik heb niet het idee dat er minder vakanties geboekt worden, alleen minder naar Azië. Vakantie is toch het laatste waar mensen op willen bezuinigen."

De voorlichter van Fox is minder positief. "We hebben dit bij SARS ook gezien: mensen worden behoedzamer en stellen liever hun reis uit. De terugloop die we zien in reizen naar China krijgen we niet gecompenseerd door andere reizen die geboekt worden. Hier moet de reiswereld het mee doen."

Kan snel aantrekken

Ook bij Sawadee zijn ze somber. "Als bedrijf hebben we hier zeker last van, dit is een effect dat je niet wilt. Ondanks dat een deel van de reizigers hun bestemming verplaatst, is er ook een grote groep reizigers die hun verre reis een jaar overslaat en misschien een keer gaat kamperen in Frankrijk", zegt De Ridder. "Wij hebben veel vaste klanten die elk jaar bij ons boeken, maar nu niet."

Hij verwacht wel dat de business weer snel aan kan trekken als het virus voorbij is. "Bij SARS hebben we dat ook gezien: toen de mededeling kwam dat het virus onder controle was, kwamen de boekingen snel weer op. China zal er nog wel een tijdje last van hebben, maar de andere bestemmingen trekken dan snel weer aan, verwacht ik."

Alternatieve bestemmingen

Bij TUI blijven ze ook evalueren hoe het virus zich ontwikkelt. Alle Chinareizen zijn tot eind april geannuleerd, maar de reizen voor mei staan voorlopig nog gewoon op het programma. "We kijken nog of we die door kunnen laten gaan", aldus de woordvoerder.

Fox denkt er intussen over na om alternatieve bestemmingen te ontwikkelen. "Maar dat doe je niet zo snel, dus het is de vraag wat nog lukt voor dit zomerseizoen", aldus de woordvoerder.