Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Groeicijfers bevestigen: Duitse economie herstelt nog niet

14 februari 2020 11:04
Volkswagen moest een aantal fabrieken in China tijdelijk sluiten vanwege het coronavirus. Beeld © ANP

De economie van Duitsland is in de laatste drie maanden van 2019 niet gegroeid, maar ook niet gekrompen ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Met de stagnatie in het vierde kwartaal sluit het land een zwak economisch jaar af, waarin vooral de industrie opvallend slecht presteerde.

Dat maakte het Duitse federale statistiekbureau bekend op basis van voorlopige cijfers.

In het derde kwartaal leek de Duitse economie nog te herstellen van een zwak eerste half jaar, maar dat blijkt nu toch niet het geval. Vorige week wezen cijfers over de industrie al op een verdere krimp in de productie. Die viel in december 6,8 procent lager uit dan een maand eerder.

Een lichtpuntje was dat het definitieve groeicijfer in het derde kwartaal iets hoger uitviel dan aanvankelijk gedacht. Ook bracht het vierde kwartaal niet de economische krimp die sommige economen hadden voorspeld.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook

Opnieuw hapert de Duitse economie

Dreiging coronavirus

Hoewel er van een recessie voorlopig geen sprake is, bieden de cijfers weinig hoop voor 2020. De uitbraak van het coronavirus Covid-19 zal vrijwel zeker een negatieve invloed hebben op de Duitse economie.

Grote Duitse bedrijven merken de gevolgen nu al. Autobouwer Volkswagen en lampenmaker Osram moesten bijvoorbeeld tijdelijk fabrieken in China sluiten vanwege het virus. Daimler, voor wie China een belangrijke afzetmarkt is, verwacht dit jaar minder Mercedessen te verkopen in het land.

Auto-industrie worstelt 

Los daarvan worstelt de voor Duitsland belangrijke auto-industrie die groot werd met dieselauto’s. Om relevant te blijven nu steeds meer consumenten overstappen op een elektrische auto.

Daar komt bij dat de Duitse politiek een turbulente tijd doormaakt. Angela Merkel stopt in 2022 na zeventien jaar als bondskanselier en haar gedoodverfde opvolger, CDU-leider Annegret Kramp-Karrenbauer, zei vorige week dat ze toch geen bondskanselier wil worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gedroomde opvolger Angela Merkel wil toch geen bondskanselier worden

Van groeimotor naar achterblijver

Gisteren kwam de Europese Commissie met economische ramingen voor 2020. Daarin komt Duitsland uit op een groei van 1,1 procent. Dat zou betekenen dat het land is veranderd van groeimotor van Europa, naar een van de zwakst presterende economieën.

Alleen Italië krijgt een nog lagere prognose (plus 0,3 procent) van de Commissie. Nederland presteert bovengemiddeld met een verwachting van 1,3 procent.

Tijdens de presentatie van de ramingen noemde Eurocommissaris Paolo Gentiloni, die de portefeuille economie heeft, het coronavirus als het belangrijkste risico voor de economische groei in Europa.

Daarnaast maakt hij zich nog steeds zorgen over Amerikaans protectionisme, ondanks de recente handelsdeal tussen China en de Verenigde Staten. Ook is het nog steeds onduidelijk welke invloed de brexit zal hebben op de economie van de EU-landen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van