Gascentrale

Pech voor de Belgen: de Clauscentrale blijft voorlopig Nederlands

13 februari 2020 17:45 Aangepast: 13 februari 2020 17:49
De Clauscentrale C in Maasbracht. Beeld © RWE

Er komt voorlopig geen directe kabel tussen de Nederlandse Clauscentrale en het Belgische stroomnet. België had, net als energiebedrijf RWE, gehoopt over een paar jaar volledig gebruik te kunnen maken van de Limburgse gascentrale, maar minister Wiebes geeft geen toestemming voor de aanleg van de daarvoor noodzakelijke kabel.

België heeft grote problemen met zijn stroomvoorziening. Het land had afgelopen jaar voor het eerst sinds lange tijd wel voldoende stroom, maar de noodzaak voor extra maatregelen blijft groot, schreef de Belgische netbeheerder Elia onlangs. De Belgen zijn namelijk voornemens om alle kerncentrales in het land over vijf jaar te sluiten. 

Om dat verlies op te vangen had België zijn zinnen gezet op stroom uit de Clauscentrale in het Nederlandse Maasbracht. Eigenaar RWE kondigde vorig jaar aan een kabel van 13 kilometer te willen leggen om de centrale aan te sluiten op het Belgische stroomnet. De verbinding met Nederland zou worden doorgeknipt, waarmee de centrale de facto Belgisch zou worden.

Garanties

Voor RWE betekent een rechtstreekse verbinding met de Belgen een gegarandeerde afname voor een aantal jaar - en dus gegarandeerde inkomsten. In Nederland geldt die garantie niet.

Maar minister Wiebes zag het voorstel niet zitten. In een brief aan de Belgische minister van Energie liet hij weten zich zorgen te maken over de leveringszekerheid in Nederland. 

De Nederlandse kolencentrales gaan uiterlijk in 2030 allemaal dicht. Gascentrales moeten dan dienen als achtervang voor weersafhankelijke stroomvoorzieningen als zon en wind.

Geen toestemming

In een besluit dat gisteren werd gepubliceerd in de Staatscourant, laat Wiebes weten definitief geen toestemming te geven voor de aanleg van de kabel.

Die zou namelijk voor veruit het grootste deel door Nederland moeten lopen en daarmee storingen kunnen veroorzaken op een andere hoogspanningskabel van Tennet, waar hij naast zou moeten komen lopen. 

Daarnaast, schrijft Wiebes, is de aanleg van de kabel 'niet in lijn met het huidige bestemmingsplan van de gemeente Echt-Susteren' en kan dat ook niet veranderd worden.

Vervolgstappen

De Clauscentrale heeft lange tijd in de mottenballen gestaan, maar moet in oktober 2020 weer continu stroom leveren, in eerste instantie aan Nederland. Sinds enkele maanden gaat de centrale af en toe aan, maar het duurt lang voordat de centrale volledig operationeel is. 

RWE had de gascentrale over vijf jaar afgekoppeld willen hebben van het Nederlandse net, maar dat lijkt dus voorlopig niet door te gaan. RWE zegt in een reactie dat het te vroeg is om al te reageren op het besluit van Wiebes. "We bekijken nog de vervolgstappen", zegt een woordvoerder. Hij verwacht op korte termijn meer duidelijkheid. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van