Ga naar de inhoud
0,99 procent

Historisch lage hypotheekrente: kan ik nu meer lenen?

Archieffoto. Beeld © ANP

De rente die je betaalt op nieuwe hypotheken is tot een nieuw dieptepunt gedaald. Zowel bij ABN Amro als bij NIBC kun je inmiddels de rente voor 10 jaar vastzetten op minder dan 1 procent.

De rentes op hypotheken dalen al jaren, maar minder dan 1 procent voor zo'n lange rentevaste periode is uniek. Overigens komt niet iedereen daarvoor in aanmerking. De lage rente bij het nieuwe NIBC-merk Lot Hypotheken geldt bijvoorbeeld alleen voor huizen die onder de Nationale Hypotheekgarantie vallen. Dat zijn huizen met een maximale prijs van 310.000 euro.

Bij ABN Amro krijg je de rente alleen als je ook een betaalrekening bij ABN Amro hebt, en bovendien een huis met energielabel A koopt.

Bij beide banken komt de rente dan uit op 0,99 procent.

Zo hard daalde de hypotheekrente:

Meer lenen

De lage rente zorgt ervoor dat lenen goedkoper wordt. Het maximale hypotheekbedrag kan daardoor iets hoger worden. Maar bij een verschil van een tiende procent merk je dat niet meteen, zegt Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop.

Ook het oversluiten van een bestaande hypotheek wordt niet per se interessanter, zegt Hagedoorn. "De boete die je betaalt als je je hypotheek oversluit, is gebaseerd op het verschil tussen jouw hypotheekrente en de huidige rente. Als de hypotheekrente lager is geworden, betaal je dus ook een hogere boete. Je moet altijd goed laten berekenen of oversluiten je uiteindelijk geld oplevert."

Of oversluiten verstandig is, hangt daarnaast af van je persoonlijke omstandigheden en of je bijvoorbeeld verbouw- of verhuisplannen hebt.

Lage
Lees ook
Lage rente zorgt voor flinke stijging hypotheekoversluiters

Rente vastzetten wordt voordeliger

Met de ontwikkeling van de hypotheekrente wordt het ook steeds voordeliger om je rente voor langere tijd vast te zetten. Acht jaar geleden had een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar nog een gemiddelde rente van 4,9 procent, terwijl de variabele rente op 3,5 procent lag. Inmiddels is het verschil nog maar een paar tiende van een procent.

Dat is prettig, omdat je de lage rente dan behoorlijk lang kan vastzetten. Hagedoorn: "Je ziet de laatste paar jaar dat steeds meer mensen hun rente voor twintig of zelfs dertig jaar vastzetten. Inmiddels heeft meer dan zeventig procent zelfs een rentevaste periode van meer dan tien jaar."

Steeds meer mensen zetten hun rente lang vast

Vastzetten lijkt een voor de hand liggende keuze, bij zo'n lage rente. Die kan immers alleen nog omhoog, toch? "Dat is maar de vraag", zegt Hagedoorn. "Op zich zou je denken dat we de ondergrens nu wel naderen. Het is onwaarschijnlijk dat de hypotheekrente ooit negatief wordt."

"Aan de andere kant had niemand een jaar geleden voor mogelijk gehouden dat de rente onder de één procent zou gaan", vervolgt hij. "Wie zegt dat de hypotheekrente de spaarrente niet achterna gaat, richting de 0,01 procent? Het ziet er namelijk niet naar uit dat de rente snel weer gaat stijgen."