Economie

Hema breidt uit naar Mexico en wil daar 200 winkels openen

12 februari 2020 18:38 Aangepast: 13 februari 2020 06:33
Van theedoek tot Toyota: bij Hema kun je voor van alles terecht. Beeld © ANP

Winkelketen Hema betreedt nog dit jaar de Mexicaanse markt. De eerste winkel moet in de hoofdstad van het land komen. Eind 2020 moet het Latijns-Amerikaanse land tien winkels tellen, kondigde het bedrijf aan. In de jaren daarna moeten dat er tweehonderd worden.

Het bedrijf werkt bij dit project samen met twee Mexicaanse franchisepartners, Ensueño Group en Modatelas Group, die de lokale markt goed kennen.

Hema is van oorsprong oer-Hollands. In Nederland telt het bedrijf bijna 550 vestigingen, waarvan bijna de helft franchise. 

Mikken op de middenklasse

Anno 2020 heeft het bedrijf vestigingen in negen landen. Het bedrijf mikt met de nieuwe winkels in Mexico op de groeiende middenklasse in het land met 120 miljoen inwoners.

De winkels zullen het internationale assortiment voeren met onder andere babyartikelen, huishoudartikelen, woonaccessoires, schrijfwaren, make-up en dames-, heren- en kinderkleding.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Financieel topman vertrekt bij Hema, vervanger werkte bij Praxis

Expansiedrift

In het najaar van 2019 maakte Hema al bekend internationaal verder te willen groeien. Het bedrijf heeft al acht winkels in het Midden-Oosten maar dat moest verder groeien, maakte topman Tjeerd Jegen toen bekend.

Hij zei bezig te zijn met 'een ontdekkingstocht buiten Europa', waarbij hij het Midden-Oosten zelfs zag als een 'poort naar landen als India en Thailand'. Volgens hem liggen daar vooral door de stedelijke gebieden enorme groeikansen.

Kopen en verkopen

Retaildeskundige Cor Molenaar reageerde destijds sceptisch op de uitbreidingsplannen. Volgens Molenaar is eigenaar Marcel Boekhoorn wel een ondernemer, maar ook een saneerder. "Hij wil kopen en verkopen." De snelheid waarmee Hema expandeert duidt volgens hem op een bepaald ongeduld bij Boekhoorn. Het zou hem niet verbazen als Hema over één of twee jaar weer wordt verkocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Faillissement Hema dreigt als Boekhoorn niet genoeg investeert'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van