Economie

Met de Tesla naar de sneeuw? Maak je op voor Zwarte Zaterdag

11 februari 2020 14:52 Aangepast: 11 februari 2020 14:55
Wintersporters met elektrische auto's moeten zich opmaken voor lange wachttijden langs de Duitse autobahn. Beeld © ANP

Europa is weer een Zwarte Zaterdag rijker. Wintersporters die op zaterdag 22 februari met hun elektrische auto van en naar de Oostenrijkse sneeuw reizen, moeten rekening houden met flinke drukte aan de laadpaal. In het zuiden van Duitsland kan de wachttijd oplopen tot wel 75 minuten.

Daarvoor waarschuwt KPMG op basis van een eigen analyse naar verkeersstromen. Volgens de adviesorganisatie gaan er die dag zo'n 1500 Nederlandse elektrische auto's richting de Oostenrijkse Alpen of weer terug. Tel daar de Duitse en Belgische elektrische auto's bij op en er ontstaat een file bij de snellaadstations langs de snelweg.

Vaker laden

Bovendien is het goed mogelijk dat het daadwerkelijke laadvermogen aanzienlijk lager uitvalt omdat alle palen tegelijk worden gebruikt, zegt KPMG-onderzoeker Bud van der Schrier. "Dat betekent dat de voertuigen onderweg vaker moeten opladen en dat de reis naar Oostenrijk dus nog langer kan duren."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Tempo plaatsing laadpalen elektrische auto's moet omhoog'

Terwijl in Nederland wordt gewaarschuwd voor een tekort aan laadpalen om de groei van elektrische auto's bij te benen, is de situatie in Duitsland nog nijpender. De 450 laadstations op het traject Nederland-Oostenrijk zijn volgens KPMG ontoereikend aan de vraag op piekmomenten te kunnen voldoen.

450 snellaadpalen

Ruim 300 palen op 31 stations zijn bovendien alleen toegankelijk voor Tesla-bezitters. De overige 150 palen, verdeeld over 34 locaties, zijn van Ionity. Dit samenwerkingsverband tussen Volkswagen (inclusief Audi en Porsche), Daimler (Mercedes en Smart), BMW en Ford laat ook elektrische auto's van andere merken toe.

De adviesorganisatie raadt wintersporters met elektrische auto's aan om de snellaadstations langs de Duitse autobahn tussen 12:00 en 16:00 uur te mijden. Van der Schrier: "Reizen op vrijdag en zondag lijkt dan ook een veel beter plan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore