Ga naar de inhoud
Economie

Britse overheid: grenscontroles voor goederen na overgangsfase brexit

Een tegenstander van brexit demonstreert (archieffoto). Beeld © AFP

Het Verenigd Koninkrijk wil na de brexit-overgangsperiode grenscontroles instellen op goederen die vanuit de Europese Unie worden ingevoerd. Dat zei de Britse minister Michael Gove, die onder meer belast is met de speciale taak de voorzorgsmaatregelen bij een eventuele no-dealbrexit te coördineren.

De Britse overheid publiceerde vandaag ook een document met details over de importcontroles.

Plannen om de goederenstroom bij een no-dealbrexit te vereenvoudigen worden volgens Gove niet uitgevoerd. Volgens hem hebben bedrijven genoeg tijd om zich aan te passen aan de veranderingen.

Op 31 januari vertrokken de Britten na jaren van uitstel officieel uit de EU. "We moeten accepteren dat er wat frictie zal zijn. We proberen het oponthoud te beperken, maar het is een onvermijdelijk onderdeel van ons vertrek", zei Gove volgens Britse media. "Ik onderschat de gevolgen niet, maar we hebben de tijd om ons aan te passen aan de veranderingen." 

Volgens Gove kan het nog vijf jaar duren voordat er slimme grenscontroles komen, waarbij goederen online aangemeld kunnen worden. Nederland kent zo'n systeem al wel.

Brexit
Lees ook:
Brexit is een feit, verandert er nu iets? Zes vragen over de brexit

Brexitdeal

In de brexitdeal is vastgelegd dat we in feite tot minimaal 31 december 2020 doen alsof het VK nog in de EU zit en de Britten houden zich tot die tijd ook nog aan alle Europese regels. De overgangsperiode kan ook nog verlengd worden, met maximaal twee jaar. Maar de Britten hebben gezegd dat niet te willen.

Deze overgangsperiode is bedacht om onderhandelaars de tijd te geven om een akkoord te bereiken over de relatie tussen de EU en het VK na de brexit. Uiteindelijk moet er een akkoord (of akkoorden) komen waarin nieuwe regels voor handel worden vastgelegd. Maar volgens Gove zal dat akkoord dus niet zorgen voor het uitblijven van grenscontroles voor goederen.