Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Theresa May (anti-brexit) moet Britten door brexit loodsen

11 juli 2016 20:50 Aangepast: 30 juli 2017 23:30
Theresa May. Beeld © EPA

David Cameron verlaat aanstaande woensdag Downing Street 10 en dan wordt Theresa May de nieuwe premier. Een vrij bizarre wending in de brexit-soap. May voerde namelijk juist campagne tégen een brexit en nu wordt haar belangrijkste taak om het land door de brexit-onderhandelingen loodsen.

En dat gaat ze ook doen. "Brexit means brexit, and we're going to make a success of it", zei ze vandaag. Er worden geen pogingen gedaan om toch binnen het blok van 28 landen te blijven, beloofde ze.

Tactisch gezien gunstig

Het kan de Britten misschien wel in de kaart spelen om juist iemand aan de Brusselse onderhandelingstafel te hebben die pro-EU is. Maar dat is dan veel meer geluk dan wijsheid. Van enige tactiek kan geen sprake zijn, zei econoom Mathijs Bouman in Z Today.

"Je had toch niet van tevoren geloofd dat de leave-campagne wint, alle leavers zich één voor één terugtrekken, en dat er dan iemand komt uit het andere kamp die dan vervolgens iets moet gaan doen dat ze eigenlijk niet wilde doen?", zegt Bouman.  

Liever kijken dan lezen? Bekijk het item van Z Today. 

Bizarre benoeming

En dat is niet het enige vreemde aan de zaak. May is namelijk aangewezen zonder nieuwe verkiezingen te houden.

"Ik vind die hele benoeming zo bizar", zegt Bouman. "Nu hebben ze tegen het anti-democratische Europa met al die technocraten gestemd en dan wordt gewoon iemand benoemd zónder verkiezingen."

May wordt woensdag premier nadat haar tegenstander, Andrea Leadsom, zich onverwachts terugtrok uit de race. Leadsom, die pro-brexit is, doet naar eigen zeggen niet meer mee omdat ze zich niet gesteund voelt door haar eigen partij. Ze zei bij haar aankondiging voor 100 procent achter May te staan.

Stevige rel 

Maar dat is niet het enige wat speelt. Afgelopen weekend was er namelijk een stevig rel waarvoor Leadsom vanochtend nog haar excuses moest aanbieden aan May.

Ze had in een interview met The Times gezegd dat ze als moeder een betere kandidaat was dan May. Dat schoot veel Britten danig in het verkeerde keelgat. May kan namelijk geen kinderen krijgen. En hoewel Leadsom het verhaal afdeed als 'riooljournalistiek', blijft de Times-journaliste die het optekende bij haar verhaal.

Ook binnen de eigen partij haalde Leadsom zich grote woede op de hals met de opmerking. Zo'n twintig conservatieve politici dreigden de partij te verlaten als ze premier zou worden.

Veel politieke ervaring

Nu ze zich heeft teruggetrokken is het een gewonnen race voor Theresa May, die na Margaret Thatcher de tweede vrouwelijke premier van Groot-Brittannië wordt.

De 59-jarige May heeft veel politieke ervaring. Ze geeft op het moment leiding aan het Home Office, het departement dat onder andere verantwoordelijk is voor binnenlandse veiligheid, immigratie en de politie. "Boring and reliable", en misschien wel precies wat de Britten nu nodig hebben, noemt de Washington Post dat. 

Leadsom, 53, is een junior energieminister die nauwelijks bekend was bij het Britse publiek.

Goed voor de markten en economie?

Economisch gezien kan May een succes maken van de brexit als ze akkoord gaat met alle eisen van Europa en in de Europese economische ruimte probeert te komen waar ook Noorwegen in zit, zegt Bouman. "Maar dan heb je alleen geen exit gehad, dan heb je alleen een exit op papier", zegt hij "Maar misschien zijn de brexiteers zo geschrokken dat ze denken: als we het haar nou laten doen komt ze tenminste niet thuis met iets dat heel slecht is voor de economie."

Beleggers zullen waarschijnlijk ook blij zijn met May. Het risico was groot dat een overwinning voor Leadsom zou leiden tot meer gerommel binnen de conservatieve partij, en dat zou dan weer slecht kunnen zijn voor een constructieve regering, zegt Dónal Kinsella, directeur van Henderson Global Investors tegen Bloomberg.

"De markten zullen waarschijnlijk positiever reageren op Theresa May", aldus Kinsella, die denkt dat May zorgt voor grotere politieke rust. De eerste reactie van de beurzen was in ieder geval al positief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore