Ga naar de inhoud
Economie

RTL Z Huizenindex: 'Markt muurvast en het einde is nog niet in zicht'

Vooral in gemeenten in Noord-Holland staan de duurst verkochte huizen. Beeld © ANP

Door de huidige oplopende huizenprijzen zitten sommige mensen muurvast. En de RTL Z Huizenindex stijgt verder. En het einde is nog niet in zicht. “We blijven misschien wel tien jaar met deze tekorten zitten.”

De woningmarkt moet flink hervormd worden, zegt hoogleraar Peter Boelhouwer. Starters moeten geholpen worden op de woningmarkt, zodat het evenwicht tussen doorstromers en starters weer gevonden wordt. "De huidige situatie is maatschappelijk ontwrichtend", aldus Boelhouwer.

De kansen op de woningmarkt zullen nog kleiner worden, is de verwachting. Woningeigenaren die door willen stromen krijgen het inmiddels ook lastig. De gemiddelde prijs is inmiddels 392.000 euro. Voor doorstromers is dat alleen maar een optie als er overwaarde is.

Kijk de uitzending van RTL Z Huizenindex met Peter Boelhouwer terug

RTL Z Huizenindex: 'Markt muurvast en het einde is nog niet in zicht'

21:42
Huizenmarkt
Lees ook:
Huizenmarkt in 20 jaar geëxplodeerd: zo veel steeg de prijs in jouw regio

De prijzen blijven hard stijgen en de RTL Z Huizenindex, een barometer voor de koopwoningmarkt, stijgt ook door. De term woningnood, die de NVM gebruikt, suggereert dat het slecht gaat op de woningmarkt.

Hoogleraar Peter Boelhouwer legt uit wat er speelt. "Qua marktomstandigheden is er weinig aan de hand. Er is geen crisis. Maar als je een woning zoekt, dan is het wel degelijk heel lastig. Het ligt er maar net aan vanuit welk perspectief je het bekijkt."

Wie een nieuwe woning koopt, heeft het goed. De rente is laag, je kan je woning voor een mooi bedrag verkopen. "Dus de insiders zitten goed. De outsiders daarentegen, die een plekje willen verwerven, hebben financieringsproblemen. Vaak wordt een woning ook nog ruim boven de marktprijs verkocht."

Krapte neemt toe

De krapte op de markt neemt steeds verder toe. Op dit moment kan een koper nog kiezen uit 2,8 woningen. Vorig jaar was dat nog uit 3,6 woningen. "Dat is niet veel, dat hoor je ook van vrienden en kennissen, dat het heel druk is bij rondleidingen."

Dat kan problematisch zijn. "46 procent van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht, in de randstad is dat nog vaker. Terwijl het niet bepaald een pakje boter is wat je koopt", zegt Boelhouwer. Volgens hem wordt een woning dus praktisch altijd te duur verkocht, omdat er steeds wordt overboden.