Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Chinezen verlagen importheffingen op 1717 Amerikaanse goederen

06 februari 2020 09:24
Donald Trump en de Chinese vicepremier Liu He ondertekenen het akkoord. Beeld © ANP

De handelsoorlog tussen de VS en China is weer wat verder afgekoeld. China gaat de importheffingen op ruim 1700 Amerikaanse producten te halveren.

Dat heeft het Chinese ministerie van Financiën vandaag bekendgemaakt. De aankondiging volgt op de fase 1-handelsdeal die de VS en China vorige maand hebben gesloten.

Daarin spraken de landen onder meer af dat China voor 200 miljard dollar (181 miljoen euro) extra aan Amerikaanse spullen en diensten zou gaan importeren.

Gezonde relatie

In die deal is niet afgesproken om de opgelegde importheffingen over en weer af te bouwen, maar blijkbaar willen de Chinezen toch een gebaar maken van goede wil.

De tarieven worden verlaagd 'om een gezonde en stabiele ontwikkeling van de Chinees-Amerikaanse economische en handelsrelaties te bevorderen', aldus het Chinese ministerie van Financiën in een statement.

Halvering

Het gaat om een halvering van de tarieven die in september zijn ingesteld op in totaal 1717 Amerikaanse productgroepen. Voor 916 producten daalt de importbelasting van 10 procent naar 5 procent.

Voor de overige 801 producten gaat de importheffing omlaag van 5 naar 2,5 procent. De jaarlijkse importwaarde van de goederen zou zo'n 75 miljard dollar bedragen.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Nieuwe fase handelsoorlog: Trump tekent 'grootste deal ooit' met China

Definitieve deal laat op zich wachten

De Amerikanen en Chinezen willen de rest van het jaar gebruiken om te onderhandelen over een alomvattend handelsakkoord tussen de twee landen.

Waarin ook bindende afspraken moeten worden gemaakt over Chinese staatssteun aan staalbedrijven, diefstal van bedrijfsgeheimen en andere manieren om Amerikaanse bedrijven die zaken doen in China te belemmeren.

De importheffingen op vrijwel alle goederen die over en weer worden verhandeld die zijn ingesteld in de afgelopen anderhalf jaar, worden in principe pas geschrapt als de echte handelsdeal een feit is. De verwachting is dat dit nog op zich laat wachten tot na de presidentsverkiezingen in de VS, die op 3 november plaatsvinden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van