Economie

Tinder boekt miljard omzet, maar koers moederbedrijf keldert

05 februari 2020 15:32 Aangepast: 06 februari 2020 06:08
Beeld © Getty

Datingapp Tinder boekte vorig jaar een recordomzet van 1,2 miljard dollar (ruim 1 miljard euro). Toch zijn beleggers teleurgesteld in de jongste cijfers van moederbedrijf Match Group. 

De cijfers werden dinsdagavond bekendgemaakt en zorgden gelijk voor een min van 8 procent in de nabeurshandel. Inmiddels krabbelt het aandeel weer iets op.

Match Group wist in 2019 een omzet te boeken van 2,1 miljard dollar een groei van 19 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het bedrijf is eigenaar van verschillende datingsites, waaronder Hinge, OkCupid en Tinder.

Forse negatieve reactie

Opvallend genoeg was het laatste bedrijf goed voor een omzet van bijna 1,2 miljard dollar, 43 procent meer dan in 2018. 

"Meer dan de helft van de totale omzet van Match Group komt van Tinder", zegt beursanalist Durk Veenstra. "Maar de groei van dat bedrijf viel tegen en dan kun je een forse negatieve reactie als deze verwachten."

Omzetgroei Match Group vs. Tinder sinds beursgang Omzetgroei Match Group vs. Tinder sinds beursgang

Minder groei in betalende abonnees

In het laatste kwartaal van vorig jaar wist Tinder 200.000 nieuwe betalende klanten te strikken, dat een totaal van bijna 5,9 miljoen abonnees oplevert. De groei van abonnees was echter de laagste van het afgelopen jaar. 

Beleggers zijn ook teleurgesteld in de omzetvoorspellingen over het eerste kwartaal van dit jaar. Die moet op maximaal 555 miljoen dollar uitkomen en is lager dan verwacht.

Concurrentie van Facebook

Tinder heeft last van stevige concurrentie, onder meer door de komst van de datingservice van Facebook. Die is inmiddels in verschillende landen gestart en zou ook dit jaar in Europa beschikbaar moeten zijn. 

Uit cijfers blijkt dat Nederlanders zich nu nog suf Tinderen: de helft van de Nederlandse vrijgezellen gebruikt de app om de liefde te vinden. Maar de vraag is hoe lang dit nog zo blijft. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook Dating komt eraan: wat betekent dat voor andere apps?

Ondertussen investeert Match Group flink in de uitbreiding van Tinder in landen in Zuid Amerika en bijvoorbeeld India.

Onderwerp van onderzoek

Het bedrijf is ook onderwerp van Europees onderzoek in het kader van privacy. De vraag is onder meer of Match Group transparant genoeg is over de verwerking van gegevens. 

Meerdere klagers zouden problemen met die dataverwerking hebben vastgesteld. Ook wordt gekeken naar de vraag of het bedrijf voldoet aan dataverzoeken van gebruikers.

Tinder en concurrent Bumble worden in de VS ook nog onderzocht wegens het toelaten van minderjarige gebruikers en zedendelinquenten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google en Tinder in EU onderzocht om privacyschendingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van