Economie

CDA en D66 willen einde aan wildgroei flexibele arbeidscontracten

04 februari 2020 18:51 Aangepast: 04 februari 2020 20:58
Volgens CDA en D66 is de flexibilisering doorgeschoten. Beeld © ANP

Payrolling, contracting, detachering en uitzending. Als het aan het CDA en D66 ligt komt er zo snel mogelijk een einde aan de wildgroei aan flexibele arbeidscontracten. Ze dienen morgen een motie om orde te scheppen in de chaos.

Volgens beide regeringspartijen leiden de verschillende contracten alleen maar tot een slechtere positie van werkenden. Ze roepen minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op stappen te nemen. Volgens Haagse bronnen wordt de motie gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer.

Hilde Palland, die sinds het vertrek van Sybrand Buma naar Leeuwarden in de Tweede Kamer zit voor het CDA, vindt het de hoogste tijd om duidelijkheid te scheppen in het oerwoud. "Om te voorkomen dat arbeid handelswaar gaat worden, moeten we terug naar een gezonde arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer."

Besparen op loonkosten

Ook D66-collega Steven van Weyenberg vindt dat misstanden moeten worden aangepakt. "We zien nu te veel situaties waarbij werknemers niet krijgen waar ze recht op hebben omdat werkgevers allerlei flexconstructies gebruiken." Het is ook nodig ervoor te zorgen dat werkgevers meer contracten voor onbepaalde tijd durven aan te bieden, vindt de D66'er.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Onze arbeidsmarkt moet radicaal om: dit kan er voor jou veranderen

Nu kunnen werkgevers veel op loonkosten besparen door gebruik te maken van flexibele werkvormen zoals payrolling, contracting, detachering of uitzending. Steeds vaker worden dergelijke contract blijvend toegepast, zonder de zekerheid van een vast contract.

Commissie-Borstlap

Onlangs stelde een commissie onder voorzitterschap van voormalig topambtenaar Hans Borstlap al voor om fors te kappen in het woud aan contracten. Het zorgt voor veel onduidelijkheid, waarvan juist vaak de meest kwetsbare werkenden de dupe kunnen worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Werkgevers kritisch over advies arbeidsmarkt, werknemers positiever

Er zouden eigenlijk maar drie vormen nodig zijn: overeenkomsten voor zelfstandigen die werken voor eigen rekening en risico, arbeidsovereenkomsten voor werknemers die voor (on)bepaalde tijd in dienst zijn van een werkgever en overeenkomsten voor werknemers in dienst van een uitzendbureau met tijdelijk werk.

Werkgevers negatief

Niet verrassend reageerden werkgevers kritisch op het rapport. In een gezamenlijke reactie lieten werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO weten dat ze zich zorgen over de stijgende kosten van de inzet van flexibel personeel.

De vakbonden deelden de conclusies van de commissie juist. "Wij zijn blij dat de commissie-Borstlap tot dezelfde conclusie komt als wij, namelijk dat de doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt aangepakt moet worden”, aldus FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van