Economie

Minister Dekker wil verplichte vergunning voor incassobureaus

04 februari 2020 11:49 Aangepast: 04 februari 2020 11:54
Staatssecretaris Dekker: Het innen van schulden hoort op een verantwoorde en fatsoenlijke manier te gebeuren. Beeld © ANP

Voor incassobureaus gaan strengere regels gelden. Ze moeten voortaan een vergunning hebben en ingeschreven staan in een speciaal incassoregister. Dat is het plan van staatssecretaris Sander Dekker (Rechtsbescherming).

Dekker wil zo bereiken dat Nederlanders met schulden niet onnodig dieper in de problemen worden gebracht. Hij wil 'de goede van de kwade' incassobureaus scheiden.

Zijn wetsvoorstel is onderdeel van het regeerakkoord. Met 'een brede schuldaanpak' wil het kabinet consumenten beschermen tegen onjuiste incassopraktijken.

Dekker schrijft: "Het innen van schulden hoort op een verantwoorde en fatsoenlijke manier te gebeuren. Wie geld van een ander te goed heeft en in zijn recht staat, moet mogelijkheden hebben om dat uiteindelijk te kunnen incasseren. Tegelijkertijd moeten mensen met schulden niet onnodig dieper in de problemen worden gebracht. Daarom hebben incassobureaus voortaan een vergunning nodig om hun werk te mogen doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Incassobedrijven verkopen gegevens van mensen met schulden'

Eisen

Om een vergunning te krijgen, moeten incassobureaus aan allerlei eisen voldoen. Zo moeten ze hun 'vakmanschap' aantonen, een klachtenregeling hebben en heldere informatie geven aan zowel de schuldeisers als mensen met schulden.

Ook professionele opkopers van onbetaalde rekeningen moeten straks aan die eisen voldoen. Iedereen moet het incassoregister gratis en eenvoudige kunnen inzien.

Geen strafblad

Wie bij een incassobureau werkt met schuldenaars of schuldeisers, moet voortaan kunnen aantonen dat hij geen 'relevant' strafblad heeft.

Ambtenaren moeten erop toezien dat de bureaus niet buiten hun boekje gaan. Overtreden de bureaus de regels, dan kunnen ambtenaren boetes opleggen.

Het voorstel van minister Dekker is nog geen wet. Vanaf vandaag mag iedereen erop reageren via een internetconsultatie.

AFM-vergunning

Op dit moment hebben sommige incassobureaus een vergunning nodig van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Maar dit geldt alleen voor bepaalde bureaus, bijvoorbeeld bedrijven die vorderingen of kredietovereenkomsten kopen.

Soms grijpt de AFM in om malafide incassobureaus strenger aan te pakken. Zo kreeg Incassobureau Credit Invest in 2018 een boete van 415.000 euro omdat het consumenten onder druk heeft gezet om ongeldige rekeningen toch te betalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van