Economie

CBS-econoom: 'Coronavirus raakt ook Nederlandse economie'

03 februari 2020 19:54 Aangepast: 03 februari 2020 20:18
Vrachtcontainers van China Shipping worden gelost in de Rotterdamse haven. Beeld © ANP

Het nieuwe coronavirus legt een deel van de lucratieve import uit China stil en dat heeft gevolgen voor de Nederlandse economie.

Dat zegt econoom Marjolijn Jaarsma van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederland verdient volgens het CBS momenteel zo'n 8 miljard euro per jaar aan de goederen die vanuit China naar ons land komen. 

In hoeverre deze handel stil komt te liggen, is nog gissen. "Maar we gaan het merken als de export deels stil komt te liggen", zegt Jaarsma maandag tegen persbureau ANP.

Veel doorvoer

Twee derde van de geïmporteerde Chinese goederen wordt direct doorgevoerd naar andere landen. Dergelijke handel levert de Nederlandse economie ongeveer 3,6 miljard euro op. Een voorbeeld zijn smartphones die in haven van Rotterdam binnenkomen, hier verpakt worden en weer worden geëxporteerd naar Frankrijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Action: levering goedkope spullen uit China mogelijk in gevaar

Omvangrijker is de handel in Chinese materialen. Die worden geïmporteerd en vervolgens in Nederland gebruikt voor producten, die weer in andere landen worden verkocht. Hiermee werd in 2018 zo'n 4,9 miljard euro verdiend.

Denk aan ledlampjes of schroeven waarmee in Nederland landbouwmachines in elkaar gezet worden. Jaarsma: "Vooral bedrijven in de verwerkende industrie en high-tech verdienen op deze manier aan producten waar Chinese onderdelen in zitten."

Import uit China groeit

Nederland importeert de laatste jaren steeds meer producten uit China, blijkt uit CBS-cijfers. In 2018 ging het om ruim 39 miljard euro aan goederen, ruim de helft meer dan tien jaar geleden. Deze trend heeft zich in de eerste negen maanden van vorig jaar doorgezet. De cijfers over heel 2019 zijn nog niet bekend.

Virus drukt olieprijzen

De uitbraak van het nieuwe coronavirus heeft naast de handel ook gevolgen voor de oliesector. Het olieverbruik uit China ligt momenteel een vijfde lager dan normaal.

Door de afnemende vraag staat olieprijzen onder druk. Zo Een daalde de prijs van een vat Brent-olie vandaag 3,5 procent tot 54,64 dollar. Een vat Amerikaanse olie kost al minder dan 50 dollar. Daarmee staan de olieprijzen op het laagste punt in ongeveer een jaar tijd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Grootste koersval in vijf jaar voor Chinese beurs door coronavirus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van