Economie

Werkgevers eisen dat Lelystad Airport eindelijk opent

03 februari 2020 10:25
Lelystad Aiport wordt uitgebreid voor vluchten naar populaire vakantiegebieden. Beeld © ANP

Lelystad Airport moet nu echt open. Dat vinden Hans de Boer van VNO-NCW en een aantal ondernemersverenigingen uit Noord-Holland en Flevoland. Volgens de belangenclubs heeft het recente rapport van de Commissie-Remkes 'de laatste onduidelijkheid weggenomen'.

In een paginagrote advertentie in NRC roepen de organisaties de overheid in een open brief op om Lelystad Airport te openen. Vertegenwoordigers namens VNO-NCW en ondernemersclubs in Alkmaar, Almere, Dronten, Noordoostpolder, Urk, Putten, Harderwijk, nog een aantal gemeenten en het vliegveld zelf hebben hun handtekening onder de brief gezet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Antwoord KLM op stikstofadvies luchtvaart: laat ons meer vliegen

Extra compenseren

De brief gaat in op het advies van de Commissie-Remkes over stikstof. De briefschrijvers halen Johan Remkes aan, die zegt dat 'iedereen naar zichzelf toe rekent, van actiegroepen tot politieke partijen'.

Overigens lijken de briefschrijvers zich ook van dat middel te bedienen. "Wij begrijpen heel goed dat ook de luchtvaart een bijdrage moet leveren aan de oplossing van de stikstofproblematiek. En de Commissie Remkes geeft ook aan hoe dat kan. Door net als in de industrie de (extra) uitstoot te compenseren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister verzint nieuw plan om Lelystad Airport op tijd te openen

'Tijd dringt'

Het advies van Remkes neemt 'de laatste onduidelijkheid weg en wijst daarmee de weg naar de openstelling van Lelystad Airport voor vakantieverkeer', stellen De Boer en consorten. Het advies van Remkes kan en mag volgens hen niet gebruikt worden om de openstelling te vertragen.

Het dossier Lelystad Airport sleept al jaren voort. De opening is al een aantal keer uitgesteld. Het vliegveld, waar voorheen alleen sportvliegtuigjes op vlogen, was bedoeld om vakantievluchten over te nemen van Schiphol. Schiphol kon dan verder groeien in intercontinentale vluchten. 

Opening vertraagd

De Europese Commissie schoot dat plan al enkele malen af. Inmiddels heeft de Commissie het plan wel goedgekeurd, mits er ook nieuwe prijsvechters mogen vliegen vanaf Lelystad en aanbieders niet alleen welkom zijn als ze vluchten vanaf Schiphol opgeven.

Ook verschillende omwonenden verzetten zich tegen de opening. Zij vrezen overlast door overvliegende vliegtuigen. 

Ondertussen is het onduidelijk wanneer het vliegveld kan openen. "Wij hebben recht op een betrouwbare overheid die haar afspraken nakomt", schrijven de werkgevers. De luchthaven is klaar voor opening en de regio rondom het vliegveld heeft 'dringend behoefte aan versterking van de economische infrastructuur', schrijft De Boer. "De tijd dringt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belangrijke stap voor Lelystad Airport, Europa geeft groen licht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van