Economie

Export naar Verenigd Koninkrijk weer afgeremd door brexit

01 februari 2020 13:00 Aangepast: 01 februari 2020 13:11
Vrachtwagens op de veerboot van Hoek van Holland naar Harwich. Beeld © ANP Foto

Ook in 2019 kreeg de Nederlandse export naar het Verenigd Koninkrijk een tikje van de - toen nog - naderende brexit. De exportwaarde lag met in totaal 40 miljard euro een half procent lager dan in 2018.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Waarde export neemt toe

De exportwaarde van in Nederland geproduceerde goederen nam toe met 0,9 procent en kwam uit op 20,5 miljard euro. Daar stond tegenover dat de waarde van de wederuitvoer met twee procent daalde ten opzichte van 2018, wat onderaan de streep een negatief cijfer opleverde.

De export van Nederlandse goederen daalde vorig jaar ook al, met een procent. De daling is opvallend, omdat waarde van de Nederlandse export in totaal juist flink toeneemt.

De export naar het Verenigd Koninkrijk groeide tussen 2015 (het jaar voor het referendum over de brexit) en 2019 met 9,4 procent. De totale de Nederlandse goederenexport groeide in dezelfde periode met 23 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brexit zit export naar Groot-Brittannië in de weg

Wederuitvoer goederen

In 2015 maakte de export naar het VK nog 8,7 procent uit van de totale Nederlandse goederenexport. Vier jaar later is dit afgenomen tot 7,7 procent.

De wederuitvoer van goederen naar de andere kant van de Noordzee steeg in dezelfde periode met 10 procent. De groei van de totale wederuitvoer was met 30 procent een stuk hoger.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van