Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Groei Eurozone op laagste niveau sinds 2013: + 0,1 procent

31 januari 2020 12:23 Aangepast: 31 januari 2020 12:45
Skiërs houden pauze in Val Thorens. Beeld © ANP

De economie van de eurozone is in het vierde kwartaal van 2019 bijna tot stilstand gekomen, met een plusje van 0,1 procent op kwartaalbasis. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van een voorlopige schatting. In het derde kwartaal werd nog een bijgestelde groei van 0,3 procent voor het eurogebied opgetekend.

Het is de zwakste groei sinds 2013, mede vanwege de wereldwijde handelsspanningen en onzekerheid rond de brexit.

Economen hadden in doorsnee verwacht dat de negentien landen van de eurozone een gezamenlijke groei van 0,2 procent zouden laten zien. Voor de gehele Europese Unie van 28 landen werd ook een economische groei van 0,1 procent op kwartaalbasis gemeld, tegen 0,3 procent in het voorgaande kwartaal.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

IMF: wereldeconomie gaat minder hard groeien, risico's blijven

Krimp in Italië en Frankrijk 

Eerder op de dag bleek al dat in Frankrijk en Italië onverwacht sprake was van economische krimp. In Spanje trok de groei juist iets aan in het afgelopen kwartaal.

Over heel 2019 liet de economie van de eurozone een groei zien van 1,2 procent en voor de EU 1,4 procent, aldus Eurostat. Dat was respectievelijk 1,8 en 1,9 procent in 2018. Het Europese statistiekbureau komt later met nieuwe schattingen en meer details over de economische ontwikkeling.

Economie kan aantrekken

Economen denken dat de economie van de eurozone en de EU weer kan gaan aantrekken, mede omdat de onzekerheid over de brexit is afgenomen, terwijl ook de handelsspanningen zijn verminderd dankzij de voorlopige handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. Wel zijn nieuwe risico's ontstaan zoals de uitbraak van het nieuwe coronovirus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van