Economie

Bedrijven willen af van betalingsverplichting belastingaangifte, minister zoekt oplossing

30 januari 2020 12:54 Aangepast: 30 januari 2020 20:33
Raymond Knops gaat op zoek naar een oplossing voor de problemen met eHerkenning Beeld © ANP

Er is veel kritiek op het nieuwe aangiftesysteem voor ondernemers, vooral vanwege de hoge kosten die het systeem met zich meebrengt. Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken gaat nu samen met staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën op zoek naar een oplossing voor de problemen.

Ondernemers moeten per 1 februari gebruik maken van e-herkenning, een computerprogramma dat werkt als een soort digitale sleutel. Die moeten zij kopen voor zo'n 40 euro per jaar bij één van de zes door de overheid aangewezen commerciële aanbieders.

Daar is zoveel kritiek op dat de Belastingdienst uitstel voor aangifte loonbelasting verleent. Knops gaat op zoek naar een oplossing.

Veilig, maar niet kosteloos

Het nieuwe inlogsysteem moet aangifte doen een stuk veiliger maken, belooft de overheid. Maar het feit dat ondernemers moeten betalen om aangifte te doen, schiet velen in het verkeerde keelgat. E-herkenning wordt namelijk verplicht en wie niet op tijd een sleutel zou kopen, riskeert een boete die kan oplopen tot honderden euro’s.

Het nieuwe systeem geldt trouwens niet voor eenmanszaken, een rechtsvorm die door veel zzp'ers wordt gebruikt. Zij doen nog steeds aangifte met DigiD.

"Het is niet normaal dat je geld moet betalen om je belastingaangifte te doen", schrijft Mirjam Bink, medeoprichter van brancheorganisatie ONL voor Ondernemers. Bovendien is de nieuwe aangiftemethode nog niet goedgekeurd door de Tweede Kamer, benadrukt ze.

Vanmiddag is er een plenair debat in de Tweede Kamer over de Wet digitale overheid, waar e-herkenning onderdeel van is.

Compensatie voor de kosten

Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij dat de overheid wil zorgen voor veilige digitale communicatie, maar vinden dat dit niet de enige mogelijkheid mag zijn om aangifte te doen. "Ondernemers moeten als alternatief ook op papier aangifte kunnen blijven doen."

Bovendien vinden de werkgeversorganisaties dat de overheid ondernemers moet compenseren voor de kosten van e-herkenning. Bijvoorbeeld door het te verrekenen met de aangifte. 

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter de ondernemersorganisaties. D66, CU, SP en PvdA steunen een oproep van VVD om belastingaangifte gratis te houden.

60.000 rechtspersonen moeten het gebruiken, maar kunnen dat niet

Behalve de kosten, is er is nog een probleem met e-herkenning: niet iedereen die verplicht is het te gebruiken heeft toegang.

Om e-herkenning te gebruiken moet je namelijk staan ingeschreven in het Handelsregister. Niet alle ondernemers kunnen zich inschrijven. Denk aan buitenlandse bedrijven met activiteiten in Nederland zonder Nederlandse vestiging en fiscale eenheden, zoals meerdere ondernemers die samen gezien worden als één bedrijf.

Er zijn ook ondernemers die zich liever niet inschrijven, zoals kerkgenootschappen. In totaal gaat het om ongeveer 60.000 organisaties die het systeem niet kunnen gebruiken terwijl het wel verplicht is.

Oplossing en uitstel

"Digitalisering mag er vanzelfsprekend niet toe leiden dat organisaties hun zaken met de overheid niet meer kunnen doen", schrijft Knops in een brief aan de Kamer.

Hij belooft dat hij samen met de Belastingdienst, Kamer van Koophandel, ministerie van Economische Zaken en met de leveranciers van e-herkenning 'een oplossing' gaat verzinnen. Die moet er voor de zomer zijn.

Verder gaat de minister onderzoeken of hij de kosten van het systeem kan compenseren voor kleine bedrijven. Daar komt volgende maand meer duidelijkheid over.

Knops: "Daarnaast blijf ik in gesprek met de private leveranciers van e-herkenning over manieren waarop de huidige prijs structureel zou kunnen dalen."

Niet helemaal gratis

Knops schreef eerder dat hij het niet logisch vindt om de software helemaal gratis te maken, onder andere omdat ondernemers het ook voor andere doelen kunnen gebruiken.

"Tevens zorgt directe verrekening bij een erkende leverancier ervoor dat werkgevers goed nadenken over het aantal werknemers dat een e-herkenningsmiddel moet krijgen. Dit draagt bij aan kostenbewustzijn."

Ondertussen krijgen de ondernemers uitstel voor aangifte loonbelasting. Dit geldt alleen voor rechtspersonen die aangifteplichtig zijn voor de loonheffingen en nooit eerder het nieuwe ondernemersportaal van de Belastingdienst gebruikt hebben.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van