Economie

Economische impact coronavirus 'groter dan SARS'

29 januari 2020 18:17 Aangepast: 29 januari 2020 18:30
Onder andere British Airways schrapte alle vluchten naar China. Beeld © EPA

Het nieuwe coronavirus legt China steeds verder stil en dat heeft flinke gevolgen voor de economie van het land. Maar ook buiten China is de schade in potentie enorm.

Het is moeilijk om de schade in te schatten, maar dat de uitbraak ook financiële gevolgen heeft, wordt steeds duidelijker.

Om te beginnen in de stad Wuhan, waar de uitbraak begon. In de stad, die volledig op slot zit, wonen ruim 11 miljoen mensen. 300 van de 500 grootste bedrijven ter wereld hebben een vestiging in de stad en zo'n 300 miljoen toeristen bezochten Wuhan vorig jaar.

Starbucks en Disneyland dicht

Ook in de rest van China zijn de gevolgen van het coronavirus te merken. De overheid kondigde aan de officiële feestdag vanwege het Chinees Nieuwjaar met drie dagen te verlengen. Beide Disneyland-parken in het land zijn gesloten, zeven filmpremières zijn afgeblazen en Starbucks sloot de helft van zijn Chinese vestigingen, om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

En ook bedrijven in de rest van de wereld worden geraakt. Zoals reisaanbieders en luchtvaartmaatschappijen die niet meer naar China gaan, of bedrijven die afhankelijk zijn van China voor hun productie. Ook Nederlandse bedrijven met vestigingen in China zullen last krijgen van de uitbraak.

SARS

In 2003 werd China ook al geraakt door een virus-uitbraak, SARS. Daar raakten bijna 8.500 mensen mee besmet, ruim 800 mensen overleefden dat niet. Van het Coronavirus zijn tot nu toe zo’n 6.000 besmettingen vastgesteld, met 132 doden.

Verspreiding Coronavirus

De SARS-uitbraak zorgde destijds dat de Chinese economie ruim twee procent inzakte. Volgens vermogensbeheerder Pictet AM was het besteedbaar inkomen onder Chinese huishoudens vlak na die epidemie zelfs met 20 procent gedaald. Wereldwijd kostte de SARS-epidemie zo'n 40 miljard dollar.

Een econoom verbonden aan de Chinese overheid denkt dat de schade van het nieuwe coronavirus nog een stuk groter zal zijn, schrijft Reuters. De economie van China is namelijk een stuk groter dan in 2003 en is bovendien meer afhankelijk van dienstverlening en consumptie.

Extra uitzending: Het coronavirus, jouw vragen beantwoord

De hele wereld praat erover: het coronavirus, maar hoe gevaarlijk is dit virus nou voor jou en mij?

Morgen om 19.50 uur in een extra uitzending op tv, site en app beantwoorden wij samen met onder meer specialisten van het RIVM jouw vragen. Heb jij ook een vraag? Mail hem in tekst of met een liggende video naar oproep@rtl.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van