Economie

Hoekstra: einde in zicht voor mkb'ers in derivatendebacle

28 januari 2020 17:41 Aangepast: 28 januari 2020 17:44
Minister Hoekstra ging vorige week samen met premier Rutte in gesprek met gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire. Beeld © ANP

Na 'heel lang wachten en heel veel werk' is het einde in zicht voor de gedupeerde mkb'ers in de al jaren voortslepende derivatenkwestie. Dat zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën in zijn wekelijks gesprek met RTL Z.

Hoekstra is blij dat alle ondernemers die voor compensatie in aanmerking komen inmiddels een aanbod hebben ontvangen. "Ongeveer 90 procent heeft dat aanbod geaccepteerd, de rest heeft nog geen reactie gegeven of kijkt er nog nader naar", zegt Hoekstra.

De compensatie aan de bijna 19.000 gedupeerden gaat de zes betrokken banken ongeveer 1,4 miljard euro kosten, zo maakte de financiële toezichthouder AFM vandaag bekend.

Uit een Kamerbrief die Hoekstra vanmorgen stuurde, blijkt dat er inmiddels 'compensatie of een voorschot daarop' is uitgekeerd aan 17.211 klanten.

'Eindeloos geduurd'

Vanaf 2004 verkochten Rabobank, ABN Amro, ING, De Volksbank, Van Lanschot en Deutsche Bank op grote schaal complexe rentederivaten (renteswaps) aan mkb-ondernemers waarmee zij zich - zo was de belofte - konden indekken tegen stijgende rente.

Toen die rente vervolgens al snel daalde, ging het mis en zaten de ondernemers met torenhoge kosten opgescheept. Risico's waar de banken hun klanten nooit goed over hadden geïnformeerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

Banken gooiden met pet naar aanpak rentederivaten

Hoekstra: "Het heeft eindeloos lang geduurd om dit op te lossen. Dus ik ben blij dat na al het werk van met name afgelopen jaar, het einde nu definitief in zicht is. Al hang ik de vlag pas uit op het moment dat we er helemaal van af zijn."

Twee nieuwe staatssecretarissen

De minister van Financiën liet verder weten dat hij enorm uitkijkt naar de samenwerking met zijn twee beoogde nieuwe staatssecretarissen, Alexandra van Huffelen en Hans Vijlbrief, met wie hij beiden al kennis heeft gemaakt.

Van Huffelen wordt morgen aangesteld om ook het hoofdpijndossier dat bekend staat als de toeslagenaffaire op te lossen. "Dat zal alle tijd en aandacht van de staatssecretaris vragen, maar op de achtergrond ook van mij", aldus Hoekstra.

Kijk hier de hele aflevering terug:

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Deze twee staatssecretarissen moeten puinhoop bij Belastingdienst oplossen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van