Economie

Snoeihard geschorste teamleidster krijgt 169.000 euro mee

29 januari 2020 11:26 Aangepast: 29 januari 2020 20:34
Zorgcateraar Foodforcare lapte ontslagregels aan haar laars. Beeld © ANP

Zorgcateraar Foodforcare uit Veghel moet een teamleidster 169.000 euro aan ontslagvergoedingen betalen. Het bedrijf zette de vrouw na een onberispelijk dienstverband van 38 jaar van de ene op de andere dag op een zijspoor.

De 58-jarige vrouw werkte sinds 1982 op de afdeling patiëntenvoeding van het universitair medisch centrum Radboudumc. Vier jaar geleden werd de afdeling overgenomen door Foodforcare uit Veghel, een zusterbedrijf van cateraar Maison van den Boer.

'Rond naar de mens'

Eind 2018 besloot Foodforcare te reorganiseren. In dat kader adviseerden de consultants van organisatiebureau MasteHR na gesprekken met de werknemers een nieuw type leiderschap onder het motto 'rond naar de mens, vierkant op de inhoud.'

In januari 2019 zette de zorgcateraar de teamleidster van de ene op de andere dag op non-actief. Na een vlekkeloos 38-jarig dienstverband zou zijn gebleken dat zij niet zou beschikken over de vereiste zachte leiderschapskwaliteiten.

Vierkant op de inhoud

"Je gaat dwars door de muur heen, maar af en toe vind ik het ook wel prettig als de muur blijft staan", zei een leidinggevende in een opgenomen gesprek. "Je bent geweldig goed in het vierkant op de inhoud zijn, alleen dat ronde op de vorm zie ik niet."

In dat gesprek werd uitgesloten dat de teamleidster ook na een verbetertraject zou kunnen terugkeren in haar oude functie. Foodforcare geloofde dat zij niet in staat was tot verandering. Dat liet het bedrijf in een intern bericht ook meteen weten aan haar collega's.

Vertrouwen verdampt

Een poging om de werkneemster te dwingen elders te gaan werken, leidde tot een verdere verwijdering tussen de partijen. Omdat het vertrouwen van de vrouw in het bedrijf volledig was verdampt, stapte zij uiteindelijk naar de rechter om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden.

Daarbij eiste de teamleidster wel een serie fikse ontslag- en schadevergoedingen. Gezien haar leeftijd, bescheiden opleidingsniveau en eenzijdige cv verwacht zij moeilijk aan een nieuwe baan te komen.

Gehakt van cateraar

Foodforcare ging akkoord met het vertrek van het teamleidster, maar wilde haar geen transitievergoeding betalen en al helemaal geen schadevergoedingen. Volgens het bedrijf kan zij direct elders werk vinden.

In een gisteren openbaar geworden uitspraak maakt de rechtbank Gelderland in Nijmegen gehakt van de zorgcateraar. De kantonrechter wijst erop dat het het bedrijven vrij staat om te reorganiseren, maar dat zij zich daarbij wel moeten houden aan de wettelijke procedures. Er die lapte Foodforcare aan zijn laars.

Botsing

"Het dossier laat zich tragisch lezen als een botsing tussen organisatiemanagement en arbeidsrecht", schrijft de kantonrechter in de uitspraak. "Gedreven door haar behoefte aan verandering in de werkorganisatie heeft Foodforcare arbeidsrechtelijke basisregels genegeerd, veronachtzaamd en geschonden."

Volgens de rechtbank handelde het bedrijf 'op meerdere momenten en op meerdere aspecten op soms verregaande wijze in strijd met haar verplichtingen als goed werkgever.'

Ontslagvergoedingen

Omdat het bedrijf daarmee ernstig verwijtbaar handelde, moet het de teamleidster een transitievergoeding van bijna 64.000 euro en een schadevergoeding van 105.000 euro betalen.

Bovendien zit de teamleidster al met al ruim een jaar met doorbetaling van salaris thuis. Daarmee komt het totale prijskaartje van het vertrek voor Foodforcare op ruim 200.000 euro.

Rectificatie

Advocaat Dico Bogerd van de teamleidster zegt tevreden te zijn met de uitspraak. "Er zijn flinke vergoedingen toegekend. Maar voor mijn cliënt is het bijna net zo belangrijk dat het bedrijf intern een rectificatie moet rondsturen waaruit blijkt dat haar niets te verwijten is."

Directeur Siebe Geerdsema van Foodforcare zegt dat het bedrijf zich niet in de uitspraak herkent. "Het verhaal is anders. Daarom beraden wij ons nu op vervolgstappen." Inhoudelijk wil hij niet op de zaak ingaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van