Een volgend kabinet moet de portemonnee trekken om verdere economische groei te bewerkstelligen en daarbij desnoods maar wat soepeler omgaan met begrotingsregels, als het aan de werkgevers ligt in ieder geval.
Met de campagne onder de naam NL Next Level sorteren de werkgevers voor op een nieuw kabinet. Ze vinden het noodzakelijk dat in een nieuw regeerakkoord een gericht beleid en een meerjarig investeringsprogramma 'verankerd wordt'.
"Na jaren van bezuinigen is het tijd om geld te gaan verdienen en het dan pas te verdelen", zegt werkgeversvoorman Hans de Boer tegen het Financieele Dagblad (€). In De Financiële Telegraaf hint hij zelfs op het loslaten van Brusselse begrotingsregels. Hij blijft in eigen woorden 'voorzichtig', maar de discussie over het begrotingstekort moet 'niet gaan over dat laatste half procentje'.
100 miljard euro investeringsfonds
VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland pleiten voor een miljardeninvestering en het optuigen van een publiek-privaat fonds van 100 miljard euro, van waaruit de komende jaren de investeringen kunnen worden betaald. De overheid zou 5 tot 10 miljard in dat fonds moeten storten, de rest zou van pensioenfondsen komen, die daar volgens de lobbyisten wel oren naar hebben. Een woordvoerder van pensioenreus ABP bevestigt de interesse, maar "zolang er geen concreet beleggingsvoorstel ligt, kunnen wij niet zeggen of we met dit fonds in zee gaan."
Van die 100 miljard zou uitgesmeerd tussen 2018 en 2025 de helft in de energietransitie gestopt moeten worden, zoals het rendabel maken van windenergie met subsidies en het uitbreiden van laadinfrastructuur voor elektrische auto's. Daarnaast zou 15 miljard in innovatie zoals snellere internetverbindingen gepompt moeten worden. Nog eens 15 miljard zou beschikbaar moeten zijn voor leningen aan het bedrijfsleven, dat steeds moeilijker bij banken terecht kan. Vooral startende ondernemers kampen met dat probleem.
Overheidsinvesteringen opschroeven
Behalve het investeringsfonds roepen de werkgevers toekomstige kabinetten ook op om overheidsuitgaven aan onderwijs, infrastructuur, belastingvoordelen voor het bedrijfsleven, veiligheid en de energietransitie op te schroeven tot 7,5 miljard euro per jaar.
Vakbond FNV is blij met het standpunt van de werkgevers dat er genoeg is bezuinigd, maar hekelt het ontbreken van 'de menselijke maat'. Daarnaast vindt Heerts dat de roep om meer geld van de overheid omgekeerde wereld is, hij roept werkgevers op om te stoppen met belastingonduiking en eerlijker verdeling van geld. Het betalen van de plannen moet 'veel sterker uitgaan van het principe sterkste schouders zwaarste lasten'.