Economie

Aantal nieuwbouwwoningen bereikt hoogste niveau in tien jaar

29 januari 2020 06:11 Aangepast: 29 januari 2020 09:27
In Diemen werden vorig jaar ruim 1200 nieuwe woningen opgeleverd. Beeld © Bouwaccent

Voor het vijfde jaar op rij stijgt de bouw van het aantal nieuwe woningen. Totaal werden er vorig jaar bijna 71.000 nieuw huizen opgeleverd, ruim 6 procent meer dan in 2018. Daarmee staat het aantal nieuwbouwwoningen op de hoogste stand in tien jaar tijd.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ondanks de groei komt de doelstelling van 75.000 nieuwbouwwoningen, vastgelegd in de Nationale Woonagenda, nog niet in zicht. Daardoor blijft de krapte op de woningmarkt voorlopig in stand.

Amsterdam

Van alle 355 Nederlandse gemeenten bouwde Amsterdam de meeste nieuwe woningen. In de hoofdstad kwamen er ruim 5000 nieuwbouwhuizen bij, goed voor een groei van de woningvoorraad van 1,1 procent in vergelijking met 2018. 

In absolute aantallen volgen Utrecht en Rotterdam op plaats twee en drie met respectievelijk 2341 en 2001 nieuwe woningen. De Domstad zag zijn voorraad daarmee met 1,5 procent groeien, terwijl die in Rotterdam met 0,6 procent toenam.

Eindhoven (1868) en Groningen (1735) maken de top 5 compleet, beiden goed voor een groei van circa anderhalf procent. Den Haag blijft achter en komt niet verder dan 1605 nieuwbouwwoningen. De woningvoorraad in de Hofstad komt 0,6 procent hoger uit dan in 2018.

Gemeente Diemen

Relatief gezien realiseerde Diemen met 8,8 procent de hoogste groei. In de buurgemeente van Amsterdam werden ruim 1200 woningen opgeleverd. Volgens verantwoordelijk wethouder Lex Scholten komt dat doordat Diemen tijdens de crisis is doorgegaan met voorbereidingen voor grootschalige woningbouw. "Daardoor hebben we de afgelopen jaren veel minder opstartproblemen."

Hij adviseert andere gemeenten bij een volgende crisis dan ook door te gaan met plannen maken. "Hoewel die crisis ongetwijfeld weer anders zal zijn, neemt de bevolking wel gewoon toe. Dan hoef je niet het hele ambtelijke apparaat te stoppen. Dat is belangrijk want je ziet nu hoe ontzettend lastig het is om alles weer vlot te trekken als het dan weer economisch beter gaat."

Nederland telt nu bijna 7,9 miljoen woningen. Dat zijn er 77.000 meer dan in 2018. Het aantal woningen groeide naast de nieuwbouw ook door splitsingen van bestaande huizen en de ombouw van kantoorpanden.

Stikstof en pfas

Vorige week publiceerde het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) ook al cijfers over het aantal nieuwbouwwoningen. Zij kwamen in 2019 uit op een getal van 63.000. Het verschil is een definitiekwestie. Zo hanteert het EIB een nauwe definitie waarbij tijdelijke huisvesting niet wordt meegenomen.

Het EIB gaat voor de komende jaren uit van minder snelle groei. Dit jaar verwacht de bouwsector 60.000 woningen af te ronden, in 2021 daalt dat zelfs tot 55.000. Die daling komt voor een deel door de problemen door stikstof en pfas. Vanwege strengere milieuregelgeving is het aantal afgegeven bouwvergunningen sterk gedaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van