Economie

Minister Kaag: Tata Steel deels uitgezonderd van heffingen Trump

27 januari 2020 14:30 Aangepast: 27 januari 2020 15:15
Tata Steel in IJmuiden. Beeld © EPA

Een deel van het staal dat Tata Steel in IJmuiden produceert wordt uitgezonderd van de Amerikaanse importheffingen. Het gaat om speciaal gelamineerd staal dat wordt gebruikt in verpakkingsmaterialen zoals blikjes.

Dat maakte minister voor Buitenlandse Handel Sigrid Kaag zojuist bekend.

De Amerikaanse heffingen op Europees staal en aluminium werden ingesteld op 1 juni 2018. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde importheffingen af van 25 procent voor staal en 10 procent voor aluminium.

Amerikanen produceren het niet zelf

De uitzondering voor het blikjesstaal wordt gemaakt omdat de Amerikaanse industrie dit niet zelf produceert. Eerder kregen Amerikaanse bedrijven al vrijstellingen voor het betalen van de importheffingen voor dit soort staal, als ze daar in een speciaal verzoek aan de overheid om vroegen.

Nu werkt het dus andersom: in plaats van dat Amerikaanse bedrijven een vrijstelling moeten aanvragen voor de heffingen, wordt dit specifieke staal van Tata Steel helemaal vrijgesteld ervan.

'100 banen gered'

Minister Kaag noemt het 'geweldig nieuws' dat de heffingen nu van tafel zijn. Volgens de minister zouden de prijzen voor Amerikaanse consumenten verder stijgen als de heffingen zouden blijven bestaan, waardoor Tata Steel uit de markt geprijsd zou worden.

Dat zou Tata Steel 100 miljoen euro kunnen kosten en er zouden zo'n honderd banen in IJmuiden en België op de tocht hebben gestaan, aldus Kaag. Die 100 miljoen is ongeveer een vijfde van de totale exportwaarde naar de VS. 

Opmerkelijk genoeg noemt woordvoerder Ariane Vools van Tata dat bedrag 'rijkelijk veel', zonder verder uitspraken te willen doen over precieze bedragen. Wel beaamt zij dat de producten die nu zijn vrijgesteld in gewicht goed zijn voor ongeveer een vijfde van de totale export naar de VS. 

Over het aantal banen dat zou worden beschermd door het schrappen van de heffingen wil Tata helemaal niets kwijt. "Daar ga ik niets over zeggen", aldus de woordvoerster. Wel noemt ze het 'supergoed nieuws' dat een deel van de heffingen nu dus verdwijnt.

Gevaar voor nationale veiligheid

Toen de heffingen werden ingesteld in 2018 werden de maatregelen verantwoord door te claimen dat de import van buitenlands staal een gevaar vormt voor de nationale veiligheid in de VS.

Er zou zo veel goedkoop staal de Amerikaanse markt op spoelen dat de eigen staalindustrie in gevaar kwam. Zonder die industrie zou het land in geval van nood niet in zijn staalbehoefte kunnen voorzien en dus zijn de importheffingen een maatregel voor de nationale veiligheid.

De EU geloofde daar trouwens niets van en de toenmalige voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, noemde de maatregelen 'zuiver protectionisme'. Maar ondanks veel overleggen en onderhandelingen bleven de heffingen in stand.

Onrechtmatig

Minister Kaag benadrukte ook dat Nederland nog steeds van mening is dat de heffingen op staal en aluminium op 'onrechtmatige grond' zijn ingesteld en dat er helemaal geen gevaar voor de nationale veiligheid is.

Wel vindt ze het 'goed om te zien' dat het toch mogelijk blijkt om de Amerikanen in ieder geval op onderdelen op andere gedachten te brengen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore