Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Virusvrees slaat toe op beurzen: luxemerken en vliegmaatschappijen onderuit

27 januari 2020 10:28 Aangepast: 27 januari 2020 10:44
Mensen in het openbaar vervoer in Beijing. Beeld © AFP

De uitbraak van het coronavirus zet wereldwijd de beurzen in de min. Vooral luxemerken en vliegmaatschappijen dalen hard. Op de Amsterdamse beurs staat Air France-KLM 4,5 procent lager.

In heel Europa dalen de beurskoersen, nadat eerder de Aziatische beurzen al diep in het rood sloten. De belangrijkste beurzen in Duitsland en Frankrijk stonden rond 10.30 uur zo'n 1,8 procent in de min, de Amsterdamse AEX-index daalde met 1,7 procent.

De rode schermen zijn een reactie op de ontwikkelingen in China, waar de uitbraak van een corona-virus al aan 80 mensen het leven heeft gekost. Er zijn inmiddels bijna 3000 geregistreerde ziektegevallen.

Virus indammen

De bekende gevallen bevinden zich bijna allemaal binnen de grenzen van China en voor een zeer groot deel in de regio Wuhan. Toch zijn er ook gevallen gemeld in de landen in de regio als Japan en Zuid-Korea, maar ook in de VS, Australië en Frankrijk.

De Chinese autoriteiten hebben een verbod afgekondigd op pakketreizen naar het buitenland voor Chinezen en de landelijke nieuwjaarsvakantie is verlengd, om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Zorgen om afgegrendeld Wuhan, de logistieke hub van China

Luchtvaart onder druk

En die paniek wordt gevoeld op de Europese beurzen. Air France-KLM daalt met 4,5 procent, concurrent Lufthansa doet het aan de beurs in Frankfurt al net zo slecht.

Dat de luchtvaart onder druk staat op de beurzen is volgens beurscommentator Durk Veenstra een direct gevolg van de corona-uitbraak. "De reislust zal fors afnemen, tot er berichten komen dat het onder controle is."

Luxemerken voelen de pijn

Naast de luchtvaart krijgen ook de Franse luxemerken, die de laatste jaren gretig aftrek vonden in China, een flink pak slaag. "De Chinezen hebben andere dingen aan hun hoofd dan blijven besteden", aldus Veenstra.

Het moederbedrijf van Louis Vuitton, LVMH, opende de dag met een verlies van bijna 3 procent, Hermes daalde 2,2 procent, Dior ging zelfs 3,6 procent onderuit en L'Oréal-aandelen werden 2,7 procent minder waard.

Blootstelling aan China

Maar vrijwel alle fondsen staan op dit moment in het rood, vooral bedrijven die iets te maken hebben met China doen het slecht. Zo daalt in Amsterdam ook het aandeel Prosus met 3,5 procent. Prosus heeft een flink belang in het Chinese techbedrijf Tencent.

Ook staalproducent ArcelorMittal behoort tot de grootste dalers. Bedrijven die afhankelijk zijn van de Chinese economie en vraag vanuit China, lijden allemaal onder de angst voor het virus.

Of dat terecht is zal de tijd moeten leren, zegt Veenstra. Als het virus onder controle is en de rust wederkeert zullen veel koersen waarschijnlijk weer een inhaalslag maken, denkt hij. Maar de grote vraag die nu volgens Veenstra boven de markt hangt is hoe het virus zich verder gaat ontwikkelen en hoe dodelijk het uiteindelijk blijkt te zijn.

Fransen terug naar huis

De Franse regering heeft besloten om zijn onderdanen uit de regio Wuhan, de besmettingshaard van het virus, terug te halen naar Frankrijk.

De Fransen die worden opgehaald zullen in eigen land eerst twee weken in quarantaine moeten, om te voorkomen dat zij het virus juist in eigen land gaan verspreiden.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore