Economie

EU, China en nog 15 landen komen met oplossing voor impasse handelsconflicten

24 januari 2020 13:32 Aangepast: 24 januari 2020 13:43

De Europese Unie probeert samen met 16 andere landen een tijdelijke vervanger te vinden voor het scheidsrechterssysteem van wereldhandelsorganisatie WTO. Het bestaande beroepsorgaan wordt geblokkeerd door de Verenigde Staten.

Naast de EU hebben onder meer Brazilië, Mexico, Noorwegen en China zich bij het samenwerkingsverband gevoegd, blijkt uit een gemeenschappelijke verklaring. De in totaal 44 landen hebben afgesproken maatregelen te nemen waardoor ze handelsconflicten onderling kunnen oplossen.

Vorig jaar trok Donald Trump de tanden uit de Wereldhandelsorganisatie. De Amerikaanse president legde het belangrijkste orgaan van de organisatie lam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wereldhandelsorganisatie verliest macht, wordt 'tijger met kunstgebit'

De WTO is een internationale organisatie waarin vrijwel alle landen vertegenwoordigd zijn. Binnen die organisatie worden er regels en afspraken over handel gemaakt. Als landen vinden dat een ander land de regels overtreedt, kunnen ze een zaak aanspannen bij de WTO.

Tandeloze tijger

Een zaak bij de WTO kan maximaal gaan tot het Beroepsorgaan, een speciaal tribunaal met 3 tot 7 juristen die bepalen of een straf rechtvaardig is. Maar in dat Beroepsorgaan moeten minimaal drie juristen zitten, en de VS heeft de afgelopen tijd nieuwe benoemingen geblokkeerd.

Daardoor is de WTO effectief machteloos. Er is op dit moment maar een jurist actief bij het Beroepsorgaan. Dat betekent dat landen die bezwaar aantekenen, in een soort niemandsland terecht komen en dat er geen definitieve uitspraak komt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

G20: hervorming wereldhandel is 'dringende noodzaak'

Onderling uitvechten

De landen die zich nu verenigen willen onderling uitvechten wie er wel of niet gelijk heeft bij een handelsconflict. De WTO heeft een regel die landen toestaat om vrijwillig mee te werken aan een eigen vorm van conflictoplossing, meldt Bloomberg

Op die manier kan de WTO een commissie vormen van juristen die eerder al bij het Beroepsorgaan actief waren. Zij kunnen vervolgens de procedure doorlopen zoals die altijd al ging, maar wel een definitief oordeel vellen. 

VS wil hervorming

In een handelsconflict met de Verenigde Staten werkt deze oplossing niet. De VS kunnen nog steeds hun veto uitspreken over alle zaken die tegen hen worden aangespannen. President Trump wil dat de WTO grondig hervormd wordt, in het voordeel van de Verenigde Staten.

Grote crisis bij de WTO: meer handelsoorlogen dreigen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van