Een horecabedrijf uit Limburg heeft een werknemer ten onrechte op staande voet ontslagen omdat hij gelogen zou hebben over contact met de huisarts na een ziekmelding. De man krijgt alsnog zo'n 10.000 euro mee.
De 40-jarige man werkte sinds 2014 bij het horecabedrijf als assistent-bedrijfsleider. In april 2018 kreeg hij een officiële waarschuwing, omdat hij meerdere malen ongeoorloofd afwezig of onbereikbaar was geweest en afspraken niet nakwam.
Daardoor zouden er eens gasten voor een ongeopende deur hebben gestaan, en vlaaien niet zijn afgehaald bij de bakker.
Ontstoken oog
In november van dat jaar meldde de man zich ziek met een ontstoken oog. Daarbij vertelde hij dat hij twee keer contact had gehad met zijn huisarts, waarmee hij echter geen afspraak had kunnen maken omdat het ontstoken oog niet urgent zou zijn.
Maar toen zijn werkgever de huisarts belde, hoorde die dat er helemaal geen contact met de werknemer was geweest. De huisartsenpraktijk registreert alle gesprekken in zijn automatiseringssysteem.
De man hield vol dat hij wel met de arts had gebeld, maar wilde zijn mobiele telefoongegevens niet overleggen om dat te bewijzen. Daarop werd hij op staande voet ontslagen, waarmee hij ook zijn recht op een WW-uitkering verloor.
Terechte ziekmelding
De man pikte dat niet en stapte naar de kantonrechter in Eindhoven. Die oordeelde dat het ontslag rechtsgeldig was. Daarop ging de man in hoger beroep. Met succes, want het gerechtshof in Den Bosch kwam tot een andere conclusie: het ontslag was onterecht.
Het hof neemt daarbij in aanmerking dat de werknemer niet loog over zijn ontstoken oog, waar naar eigen zeggen 'de pus uitliep.' De man had de werkgever een foto gestuurd van het oog, dat uiteindelijk in het ziekenhuis werd behandeld. Er was dus sprake van een terechte ziekmelding.
Leugen geen reden
Of er nu wel of niet gelogen is over het contact met de huisarts blijkt het hof niet doorslaggevend te vinden. Ook als 100 procent vast zou staan dat de werknemer hierover loog, is dat geen 'dringende reden voor ontslag op staande voet' , ook niet in combinatie met de eerdere incidenten, schrijven de rechters.
Omdat het bedrijf met het ontslag 'ernstig verwijtbaar' handelde, moet het de man een aantal ontslagvergoedingen betalen van opgeteld zo'n 10.000 euro. De man had zelf zo'n 50.000 euro geëist, nog afgezien van de vergoeding van vakantiedagen en overuren.
Ontslagvergoeding
De ontslagvergoedingen kwamen relatief laag uit, omdat de man niet heel lang in dienst was en het arbeidsverband door de verstoorde arbeidsverhouding waarschijnlijk toch geen lang leven zou zijn beschoren.
Ook vond het hof dat de werkgever door te bellen naar de huisarts geen onacceptabele inbreuk op de privacy maakte, omdat de werknemer zelf het telefoonnummer van de arts had doorgegeven.
Wel waarschuwde het hof dat werkgevers bij ziektemeldingen een arbo-arts moeten inschakelen. "Contacten tussen werknemer en diens huisarts liggen uitsluitend in het domein van de werknemer, en niet in het domein van de werkgever."