Economie

Weg is vrij voor brexit, alleen koningin kan vertrek Britten nog frustreren

22 januari 2020 20:43 Aangepast: 22 januari 2020 20:45
Koningin Elizabeth Beeld © ANP

De laatste horde voor brexit is een 93-jarige Britse vrouw, van 1 meter 63. Het Britse parlement heeft de wetgeving goedgekeurd die het vertrek uit de EU eind deze maand mogelijk maakt. Slechts de handtekening van koningin Elizabeth ontbreekt nog. Maar dat ze die zal weigeren te zetten is zo goed als ondenkbaar.

Nadat het Lagerhuis met de wet akkoord was gegaan, kwamen er bij de behandeling in het Hogerhuis enkele amendementen. Die werden allemaal afgekeurd in het Lagerhuis. Bij de nieuwe behandeling door de Lords, legden die zich daarbij neer, waarmee de wet is goedgekeurd.

Slepend proces

Het fiat komt meer dan drie jaar jaar na het bindende referendum over brexit. Een meerderheid van de Britten stemde voor vertrek uit de EU, waarna premier David Cameron aftrad en werd opgevolgd door Theresa May.

Die kreeg haar akkoord met de EU niet door het parlement en daarna kreeg Boris Johnson de touwtjes in handen. Na een verkiezingsoverwinning kreeg hij een ruime meerderheid in het Lagerhuis waarmee hij zijn akkoord en bijbehorende de wet uiteindelijk wel door het parlement kon loodsen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van