Ga naar de inhoud
Economie

Meer toeristen in Nederland: vooral de buren komen graag op bezoek

Toeristen tussen de tulpen voor het Rijksmuseum Beeld © ANP

Het aantal toeristen in Nederland dat naar Nederland komt, blijft maar toenemen. In 2019 waren er 20,1 miljoen internationale bezoekers in Nederland, een groei van 7 procent ten opzichte van 2018. "Nederland is vooral populair onder Duitsers, Belgen en Britten."

Van alle internationale bezoekers komt zo'n 70 procent uit onze buurlanden en het Verenigd Koninkrijk. Zo'n 80 procent komt uit Europa, blijkt uit cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

Uit die analyse blijkt ook dat vooral Duitsers en Britten iets langer in Nederland verblijven dan voorheen. "Het valt op dat meer bezoekers hun verblijf vaker verlengen", zegt Jos Vranken van het NBTC. "Waar het aantal bezoekers met 7 procent is gegroeid naar 20 miljoen, namen de overnachtingen met 10 procent toe."

Afgelopen jaar waren er voor het eerst meer dan 50 miljoen overnachtingen in ons land.

Korte vakantie in Amsterdam of aan de kust

Toeristen komen vooral naar Nederland voor een korte vakantie. Wie met het vliegtuig naar Nederland reist, komt vooral voor een stedentrip. Gasten uit onze buurlanden verblijven graag aan de kust.

Tot 2030 verwacht het toerismebureau vooral groei in de kustgebieden (+56 procent). In 2017 trok de Hollandse kust nog 6,5 miljoen toeristen, in 2030 zijn dat er naar verwachting 10 miljoen.

Ook in Amsterdam groeit het aantal toeristen. In de hoofdstad liepen in 2017 nog 8,3 miljoen vakantie- of congresbezoekers rond, in 2030 groeit dat met 44 procent naar ruim 12 miljoen.

Knelpunten

Volgens de NBTC-directeur biedt die groei kansen maar levert het ook knelpunten op. "Een andere kijk op toerisme is noodzakelijk", zegt Vranken. De rol van de NBTC verandert. Het toerismebureau wil zich meer richten op onderzoek, om zo te zorgen voor een betere spreiding van de bezoekers.

Amsterdam
Lees ook
Amsterdam populairder bij toeristen dan Barcelona en Berlijn