Economie

ASML had 'heel goed jaar' en rekent op meer groei

22 januari 2020 07:45 Aangepast: 22 januari 2020 09:30
ASML-topman Peter Wennink bij een presentatie, eerder dit jaar. Beeld © ANP

De Brabantse chipmachinefabrikant ASML heeft een heel goed jaar achter de rug. ASML haalde een omzet van 11,8 miljard euro, boekte een winst van 2,6 miljard euro en verwacht volgend jaar nog meer van zijn revolutionaire EUV-machines te verkopen. "Voor het grote plaatje maakt het niet uit of wij aan China mogen leveren."

Afgelopen jaar zijn er 26 EUV-machines verscheept, in 2020 moeten dat er 35 worden. Dat betekent waarschijnlijk nog meer winst voor de chipmaker, want deze machines kosten zo'n 100 miljoen euro per stuk.

Meer dividend en een terugkoopprogramma

Dat maakt ASML woensdag bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers. De jaaromzet was met 11,8 miljard euro hoger dan verwacht en meer dan de 10,94 miljard euro een jaar geleden.

De winst is goed nieuws voor de aandeelhouders, want die krijgen een 14 procent dividendverhoging (van 2,10 naar 2,40 euro). Verder kondigt ceo Peter Wennink een zogenaamd 'buyback program' aan: ASML wil in 2020 maar liefst 6 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

"Een fatsoenlijke winst dus voor ons allemaal", aldus de ceo. "Dat danken we vooral aan de grote vraag naar nieuwe EUV-machines en aan de services die we verlenen aan bestaande chipmachines."

ASML als speelbal tussen de VS en China

ASML voorspelt dat 2020 'wederom een jaar van groei' zal zijn.

Voor het grote plaatje bij ASML maakt het niet uit of de Nederlandse chipmachinefabrikant EVU-apparatuur mag leveren aan China, zei Wennink vannochtend tegen Bloomberg Radio. ASML wil zijn hypermoderne EUV-apparaten namelijk ook aan Chinese afnemers verkopen, maar daar is Amerika het niet mee eens.

Wachten op een vergunning

Zo zei de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, vorige week nog dat de 'bijzonder gevoelige technologie' van ASML niet thuishoort in China. Achter de schermen zou de regering-Trump al sinds 2018 bezig zijn om te voorkomen dat de Chinezen de technologie van ASML in handen krijgen.

De Verenigde Staten wil zo de opmars van de Chinese techsector afremmen, zoals we eerder al zagen gebeuren bij de 5G-technologie van Huawei. Wennink benadrukt dat het aan de Nederlandse overheid is om te bepalen of er een nationaal veiligheidsrisico is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

ASML is 'speelbal' in handelsoorlog VS-China: dit is er aan de hand

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore