Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Glitterpumps onder een enkelband: uitleveringszaak Huawei-cfo is begonnen

21 januari 2020 16:24 Aangepast: 21 januari 2020 16:35
Beeld © ANP

Huawei-cfo Meng Wanzhou moet de Canadese rechter deze week overtuigen haar niet uit te leveren aan de Verenigde Staten. Ze zit inmiddels 13 maanden vast in Vancouver, waar ze werd opgepakt op verzoek van de VS.

Moet Canada Huawei-cfo Meng Wanzhou (47) uitleveren aan de Verenigde Staten? Daarover gaan de hoorzittingen deze week in de rechtbank in Vancouver.

Waarom werd Meng opgepakt?

De financieel directeur van Huawei en oudste dochter van oprichter Ren Zhengfei werd inmiddels dertien maanden geleden opgepakt op het vliegveld in Vancouver, Canada. Dit was op verzoek van de Verenigde Staten.

Justitie in de VS beschuldigt Meng namelijk van bankfraude en schending van Amerikaanse sancties tegen Iran. De financieel directeur van Huawei zou producten uit de Verenigde Staten via het Chinese Skycom naar Teheran verscheept hebben. En dat is in strijd met Amerikaanse exportwetten en sancties.

Daarbij zou de financieel topvrouw gelogen hebben tegen HSBC bank over de relatie tussen Huawei en Skycom. Huawei noemt Skycom een 'zakenpartner', maar volgens Amerika is dit bedrijf onderdeel van Huawei.

Vergeldingsacties van China

Meng en Huawei ontkennen alle beschuldigingen. De cfo is weliswaar opgepakt in Canada, maar het staat nog niet vast dat ze wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat moet de rechter beslissen. En gezien het trage rechtssysteem, gaat dat nog wel even duren.

Na de aanhouding van de Huawei-cfo liep de spanning flink op tussen Canada en China. De Canadese ex-diplomaat Michael Kovrig en consultant Michael Spavor werden opgepakt in China. Zij worden verdacht van spionage. Aangenomen wordt dat het gaat om een vergeldingsactie, maar officieel is dat niet zo.

Ook had China vijf maanden lang een importverbod op Canadese landbouwproducten. Dat is inmiddels opgeheven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Uitleveringszaak Huawei-topvrouw Meng gaat door

De Huawei-cfo woont tijdens haar borgtocht in deze ruime villa in Vancouver. De Huawei-cfo woont tijdens haar borgtocht in deze ruime villa in Vancouver.

Huisarrest voor cfo

De Huawei-topvrouw kwam een paar dagen na de arrestatie op borgtocht vrij. Meng moest 10 miljoen Canadese dollar betalen, haar paspoort inleveren en een enkelband met GPS-tracker dragen. Overdag mag ze gaan en staan waar ze wil, maar 's avonds na 11:00 uur moet ze thuis zijn.

Haar situatie staat in sterk contrast met die van de twee Canadezen die vastzitten in China. Kovrig en Spavor hebben sinds hun arrestatie niet met advocaten kunnen spreken en zitten inmiddels meer dan een jaar vast in de Chinese gevangenis.

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

Nederland mengt zich in diplomatiek conflict over Huawei-topvrouw

Meng als mode-icoon

Meng maakt het zichzelf tijdens haar huisarrest zo comfortabel mogelijk. Ze kocht voor 9 miljoen euro een vrijstaande villa in Vancouver. Overdag overlegt ze met advocaten en ze werd gespot bij Holt Renfrew, een luxe warenhuis. Inmiddels volgen ook Chinese modebloggers de zaak, want zij zien Meng als een stijlicoon.

'Enkelband als accessoire'

Op social media circuleren talloze foto's van haar outfits tijdens de rechtszaken. Tijdens een van de laatste zittingen droeg ze bijvoorbeeld een tas van Hermès en sprankelende Jimmy Choo-pumps.

"Dankzij haar zelfvertrouwen en kalme houding ziet de GPS-monitor om haar enkel eruit als een accessoire", schrijft een modeblogger op Twitter.

Charme-offensief

Volgens de Canadese communicatieadviseur Ross Sullivan is haar nieuwe look onderdeel van haar charme-offensief tegenover de Canadezen.

Meng probeert het publiek te overtuigen van haar onschuld. Zo publiceerde ze onlangs een blog op de site van Huawei, waarin ze burgers bedankt voor hun 'hartverwarmende steun'. Ze benadrukt haar onschuld en schrijft dat ze overdag vooral bezig is met olieverven, lezen en Engels leren.

Meng combineert haar enkelband met designerpumps. Meng combineert haar enkelband met designerpumps.

Minstens negen maanden

In The New York Times vertelt Huawei-bestuurslid Vincent Pang dat het leven van Meng helemaal niet zo mooi is als het lijkt. Hij is een vriend van de familie en bezoekt haar eens per maand. Volgens hem leeft Meng ' in een gouden kooi'. Ze mag wel naar buiten, maar doet dat nauwelijks. Ze heeft volgens Pang veel stress, omdat ze onzeker is over haar toekomst.

Het duurt nog minimaal negen maanden voordat het 'huisarrest' voorbij is. Het eerste deel van de hoorzitting begint deze week en duurt vier dagen.

'Niet strafbaar in Canada'

Tijdens deze eerste hoorzitting pleiten de advocaten van Meng dat hetgeen waarvan zij in Amerika beschuldigd wordt, überhaupt niet strafbaar is in Canada. In Canada gelden namelijk geen sancties tegen Iran. Bovendien heeft Canada zich 'expliciet uitgesproken tegen' de Amerikaanse sancties tegen Iran, zei advocaat Richard Peck in zijn pleidooi.

In juni speelt de zaak opnieuw, dan gaat het vooral over de procedures die Canada wel of niet heeft gevolgd bij de aanhouding van Meng. Volgens haar advocaten hadden politie en FBI geen bewijsmateriaal mogen verzamelen terwijl zij vast zat. De slotfase van de rechtszaak is begin oktober gepland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van