Economie

IMF: wereldeconomie gaat minder hard groeien, risico's blijven

20 januari 2020 14:37 Aangepast: 20 januari 2020 14:38
Beveiligers in Davos. Beeld © ANP

De wereldwijde economie zal de komende jaren minder hard groeien dan verwacht. Dat zegt hoofdeconoom Gina Gopinath van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bij de opening van het World Economic Forum (WEF) in Davos.

Van 2,9 procent groei in 2019 zal de wereldwijde groei toenemen tot 3,3 procent in 2020 en 3,4 procent in 2021, verwacht het IMF. Voor 2019 en 2020 valt de groei 0,1 procentpunt lager uit dan verwacht, voor 2021 is dat 0,2 procentpunt lager. 

De verlaging komt volgens Gopinath en het IMF vooral door negatieve verrassingen in opkomende economieën, vooral in India. De groei valt daar lager uit dan verwacht. De bijstelling is ook het gevolg van groeiende sociale onrusten wereldwijd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

IMF: Nederland moet meer geld uitgeven

Paar lichtpunten

Er zijn ook positieve signalen. Het lijkt er volgens het IMF op dat het voorlopige dieptepunt is bereikt voor de maakindustrie en op het gebied van handel.

Verder is er relatief goed nieuws over de onderhandelingen tussen China en de VS over een handelsakkoord en nemen de kansen op een no deal-brexit af. Maar er is nog geen sprake van een kantelpunt in de wereldwijde onrust, zegt het IMF. 

Er zijn voorzichtige tekens van stabilisering. Voorlopig blijven consumenten geld uitgeven en bedrijven investeren nog steeds. Dat zou door kunnen zetten, zeker als opkomende markten blijven groeien en dat alles ondersteund wordt door het beleid van de centrale banken. 

Bekende risico's blijven 

Maar volgens het IMF blijven de inmiddels bekende risico’s eveneens aanwezig. Een groot risico wordt gezien in de groeiende geopolitieke spanning tussen de VS en Iran, groeiende maatschappelijke spanningen, de verslechterende relatie tussen de VS en haar handelspartners en groeiende economische wrijving tussen landen. 

Het IMF waarschuwt voor de risico's. Als het gevaar doorzet kan dat een snelle verslechtering van het sentiment tot gevolg hebben. De groei zou dan flink kunnen afnemen. 

Door een verregaande samenwerking tussen landen kunnen de risico's beheersbaar blijven, zegt het IMF. De organisatie benadrukt dat er meer over de grens samengewerkt moet worden om het eens te worden over handelsregels, om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en om de internationale belastingregels te versterken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van