Ga naar de inhoud
Economie

Meer leegstand in winkelstraat, maar wijkwinkelcentra doen het goed

Een typisch wijkwinkelcentrum. Beeld © ANP

Het gaat goed met het winkelcentrum in de wijk. Ondanks de groei van online winkelen doet shoppen in de buurt het heel goed. Ondertussen is de leegstand in Nederlandse winkelstraten vorig jaar toegenomen.

Uit onderzoek van vastgoedbureau Colliers International blijkt dat er meer winkelcentra bij zijn gekomen in de wijk in de afgelopen vijftien jaar. Het waren er 593, nu zijn het er 632. De meeste winkelcentra trekken voldoende klanten en zijn in omvang gegroeid.

Belangrijk voor een wijkwinkelcentrum is dat er een supermarkt is, voor de dagelijkse boodschappen. De supermarkten doen ook steeds meer hun best om een leuker aanbod, zoals verse maaltijden, aan te bieden.

Videotheek eruit, kapper erin

In een wijkwinkelcentrum zijn voornamelijk zaken te vinden die online niet te regelen zijn. Denk aan de kapperszaak, de schoonheidssalon en de massagesalon. Contactpunten van banken, reisbureaus en uitzendbureaus zijn meer en meer aan het verdwijnen uit de wijk, net als videotheken.

Winkelleegstand
Lees ook:
Winkelleegstand dwingt creatief te zijn: 'Lok mensen naar je stad'

Retaildeskundige Hans van Tellingen onderzoekt veel van dit soort winkelcentra. "Het zijn goudmijntjes", zegt hij. "Zelfs in kleinere centra gaat het opvallend goed. Het gaat niet alleen om de boodschappen en de supermarkt, maar de centra zijn ook een ontmoetingsplek waar je de buren ziet. Er komen ook steeds vaker gezondheidsvoorzieningen bij."

Leegstand neemt toe

Ondertussen is de leegstand in de Nederlandse winkelstraat flink toegenomen, meldt onderzoeksbureau Locatus. Vorig jaar sloten 2767 winkels de deuren. Vier jaar lang nam de leegstand juist af.

Dat is nu niet meer het geval. Begin 2019 stond nog 6,7 procent van het totale aantal vierkante meters winkelvloer leeg. Dat is eind 2019 opgelopen naar 7,7 procent. Dat komt deels door de sluiting van warenhuisketen Hudson's Bay, wat in een keer zorgt voor 0,2 procent extra leegstand.

Minder
Lees ook:
Minder winkelleegstand, maar malaise buiten grote steden blijft

Vooral in grote steden meer leegstand

Vooral in de winkelgebieden in de grote steden nam de leegstand toe. Dat komt volgens Locatus maar deels door faillissementen. De meeste sluitingen kwamen door zelfstandigen die niet meer door wilde gaan met hun winkel.

Het is overigens niet per se negatief dat er sprake is van enige leegstand. "Een gezonde frictieleegstand bedraagt 4 tot 5 procent", zegt Van Tellingen. "Je moet gewoon aanbod hebben als winkels zich ergens willen vestigen." Daarbij stelt Van Tellingen dat het leegstandsniveau niet heel veel hoger is dan gewenst.

Leegstand zal oplopen

Uit de gegevens van Locatus blijkt verder dat de ombouw van oude winkelpanden tot bijvoorbeeld woningen of kantoren stagneert. Vorig jaar hebben veel minder leegstaande panden een andere functie gekregen dan in de voorgaande jaren. Ook zijn er minder winkelruimtes omgetoverd tot horecazaak.

Locatus denkt dat het aantal ombouwoperaties zonder actief beleid niet zal aantrekken. Daarom zal de leegstand komende periode waarschijnlijk verder oplopen